ботулизм, сывороткаУ Львові двоє чоловіків потрапили до реанімації з діагнозом ботулізм. Чоловіки вживали м’ясні консерви домашнього приготування. Про це повідомляє Zahid.net.

У понеділок, 21 серпня, двох чоловіків з Сокальського району госпіталізували до Львівської обласної інфекційної лікарні з діагнозом ботулізм. Про це повідомила головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко. Чоловіки 1958 і 1959 року народження споживали м’ясні консерви домашнього приготування, і за деякий час їм стало зле. Їх доправили спочатку до районної лікарні, а звідти – до Львова. Зараз обоє пацієнтів – у реанімації, їхній стан важкий.

При цьому захворюванні пацієнтам обов’язково слід вводити сироватку від ботулізму. Що швидше її введуть, то швидше токсин буде нейтралізуватися і менше вражати органи і системи. Проте сироватки в лікарні немає. Про ці випадки лікарі повідомили МОЗ, чекають, поки звідти передадуть сироватку. Наразі медики роблять все, що в їхніх силах для порятунку хворих.

За словами Наталії Тімко, цього року ботулізм діагностували вже у семи мешканців області. Усі вони занедужали через вживання м’ясних консервів домашнього приготування. В Україні цьогоріч захворіло вже понад 90 осіб. Через відсутність сироватки дев’ятеро пацієнтів померло.

Нагадаємо, що ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. У людей, які спожили продукти, заражені паличкою ботулізму, спершу виникає слабкість, запаморочення, головний біль, сухість в роті. Може бути нудота, блювота, випорожнення, температура тіла найчастіше не підвищена. Протягом декількох годин або кількох діб з’являються симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, біль та труднощі при русі очних яблук. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання і смерть від задухи.


Во Львове двое мужчин попали в реанимацию с диагнозом ботулизм. Мужчины употребляли мясные консервы домашнего приготовления. Об этом сообщает Zahid.net.

В понедельник, 21 августа, двух мужчин из Сокальского района госпитализировали во Львовскую областную инфекционную больницу с диагнозом ботулизм. Об этом сообщила главный эпидемиолог Львовской области Наталия Тимко. Мужчины 1958 и 1959 года рождения потребляли мясные консервы домашнего приготовления, и через некоторое время им стало плохо. Их доставили сначала в районную больницу, а оттуда - во Львов. Сейчас оба пациентов - в реанимации, их состояние тяжелое.

При этом заболевании пациентам обязательно следует вводить сыворотку от ботулизма. Чем быстрее ее введут, тем скорее токсин будет нейтрализован и меньше поразит органы и системы. Однако сыворотки в больнице нет. Об этих случаях врачи сообщили МОЗ, ждут, пока оттуда передадут сыворотку. Сейчас медики делают все, что в их силах для спасения больных.

По словам Натальи Тимко, в этом году ботулизм диагностировали уже в семи жителей области. Все они заболели из-за употребления мясных консервов домашнего приготовления. В Украине в этом году заболело уже более 90 человек. Из-за отсутствия сыворотки девять пациентов умерли.

Напомним, что ботулизм - это острая токсикоинфекция, вызванная палочкой Clostridium botulinum и ее токсином, содержится в неправильно приготовленных и хранящихся консервах. У людей, которые употребили продукты, зараженные палочкой ботулизма, сначала возникает слабость, головокружение, головная боль, сухость во рту. Может быть тошнота, рвота, стул, температура тела чаще всего не повышена. В течение нескольких часов или нескольких дней появляются симптомы поражения нервных центров головного мозга: нарушение зрения, двоение в глазах, сетка перед глазами, расширение зрачков, боль и трудности при движении глазных яблок. Позже возникает поражение дыхательного центра, в результате чего может наступить удушье и смерть от удушья.