Мох та лишайники – це невід’ємна частина природного середовища, яка виконує свою функцію і повинна існувати. Проте коли такі організми починають розростатися на дахах будівель, особливо на покрівлі з м’яких видів черепиці, доводиться боротися з ними. В протилежному випадку структура даху буде порушена, спори знищать цілісність та герметичність матеріалу, а сама покрівля потребуватиме не просто обслуговування, а повної заміни.

Мох і лишайники особливо часто з’являються на північній стороні будинків, які розташовані серед дерева: у лісових насадженнях або на територіях поряд з ними. В багатьох європейських країнах досі сперечаються, чи варто позбавлятися таких “рослин” на даху. Іноді вони можуть захищати стару черепицю від руйнування та створювати додатковий шар гідроізоляції. Проте в більшості випадків вони все ж таки приносять більше шкоди, ніж користі.

Як мох та лишайники шкодять покрівлі?

Є кілька причин, чому варто позбутися моху та лишайників. Серед них:

  1. “Ботанічний сад” на даху. Такі організми сприяють активному розмноженню бактерій та інших рослин, зарослях моху можуть жити мурахи та інші комахи. Таким чином на даху створюється окрема екосистема, яка використовує його як ресурс існування. А це знищує покриття та накопичує пил. До того ж, лишайники можуть збільшувати відстань між елементами покрівлі та пошкоджувати її герметичність.
  2. Утримання вологи. Мох дуже швидко вбирає та накопичує вологу, через що знищується матеріал покриття, а вода проникає на фасад та іноді навіть в будинок. Висока вологість – це грибок, пліснява та безліч інших проблем, які значно скорочують терміни експлуатації будівлі загалом.
  3. Пошкодження матеріалів. Лишайники та мох проростаю в черепицю та інші матеріали. Таким чином вони просто поступово знищують покрівлю, псують її зовнішній вигляд та роблять абсолютно непридатною для використання.

Також варто зазначити, що в деяких випадках через накопичення пилу та вологи збільшує навантаження на дах. А це може бути критично для старих будівель.

Як очистити покрівлю від лишайників та моху?

Процес очищення може бути механічним або з використанням спеціальних хімічних засобів. У першому випадку нарости просто змивають за допомогою мийки, потоками води з сильним напором. Завдяки високому тиску з даху сходить не лише рослинність, але й пил та бруд, що накопичувався роками. 
Такий спосіб, до того ж, не шкодить довкіллю.

Більш дешевий спосіб – ручне очищення. Варто запастися водою та жорсткими щітками, які б могли здерти коріння лишайників з покрівлі. Цей варіант більш трудомісткий, проте дає можливість контролювати процес та активність очищення, щоб не пошкодити матеріали.

Для хімічного очищення використовують спеціальні антипаразитарні суміші та розчини, які можна купити в будівельних магазинах. Проте такий варіант не надто надійний. Розчин може зашкодити довкіллю та тому, хто його використовує. До того ж, деякі покрівельні матеріали можуть бути чутливими до впливу певних хімічних елементів.

Як запобігти розростанню лишайників та моху?

Навіть найактивніша очистка дає результат лише на рік часу. Потім знову доведеться позбавлятися рослинності. Щоб запобігти цьому використовують спеціальну мідну стрічку для даху. Вона збагачує іонами міді дощову воду. Це, в свою чергу запобігає поширенню лишайників та моху.

Підібрати кількість мідної стрічки та її монтувати допоможуть спеціалісти. Замовити продукцію та послугу можна через сайт pokrivlya.com.