мемориал сечевиков, Верецкий перевал, открытиеРоботи з будівництва та облаштування меморіального кладовища січовиків Карпатської України на Верецькому перевалі завершуються. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

Саме на Верецькому перевалі у 1939 році загинуло понад 600 січовиків Карпатської України. 

На місці меморіального кладовища уже поставили кілька десятків хрестів, облаштували територію. Тепер встановлюватимуть великий центральний хрест. Поряд з пам’ятним місцем розташують інформаційний щит написаний чотирма мовами: українською, англійською, угорською та польською. Окрім цього, проведуть ряд робіт із благоустрою території.

Офіційне відкриття меморіального кладовища на Верецькому перевалі планують наступного тижня.

Довідка SQ. Військовим органом Карпатської України була мілітарна організація "Карпатська Січ", початки якої сягають листопада 1938 року. Своїм основним завданням організація вважала захист Закарпаття від нападів угорських і польських диверсійних загонів. Найбільша битва розгорнулась 15 березня на Красному полі – рівнині, що лежала на правому березі Тиси поблизу Хуста. В цьому бою загинуло близько 230 січовиків, чеських воїнів і добровольців. На центральному напрямі бої відбулися на околиці міст Сваляви та Іршави. Січовики втратили близько 200 убитими і понад 400 пораненими; в полон було взято біля 300 осіб. У боях по лінії фронту від Королева до Хуста угорці полонили багато чехів і 450 січовиків, серед яких було чимало галичан. 18 березня 1939 р. останні захисники Карпатської України припинили опір. Убитих січовиків поховали на Верецькому перевалі, за кілька метрів від лінії тодішнього кордону. Інші групи січовиків було розстріляно праворуч від перевалу з боку Глухівського верху та поблизу глибокої долини.


Работы по строительству и обустройству мемориального кладбища сечевиков Карпатской Украины на Верецком перевале заканчиваются. Об этом сообщает пресс-служба Львовского областного совета.

Именно на Верецком перевале в 1939 году погибло более 600 сечевиков Карпатской Украины.

На месте мемориального кладбища уже поставили несколько десятков крестов, обустроили территорию. Теперь устанавливать большой центральный крест. Наряду с памятным местом разместят информационный щит с надписями на четырех языках: украинском, английском, венгерском и польском. Кроме этого, проведут ряд работ по благоустройству территории.

Официальное открытие мемориального кладбища на Верецком перевале планируют на следующей неделе.

Справка SQ. Военным органом Карпатской Украины была военная организация "Карпатская Сечь", истоки которой восходят ноября 1938 года. Своей основной задачей организация считала защиту Закарпатья от нападений венгерских и польских диверсионных отрядов. Наибольшая битва развернулась 15 марта на Красном поле - равнине, лежащей на правом берегу Тисы вблизи Хуста. В этом бою погибло около 230 сечевиков, чешских воинов и добровольцев. На центральном направлении бои произошли на окраине городов Свалявы и Иршавы. Запорожцы потеряли около 200 убитыми и более 400 ранеными; в плен было взято около 300 человек. В боях по линии фронта от Королева до Хуста венгры пленили много чехов и 450 сечевиков, среди которых было немало галичан. 18 марта 1939 последние защитники Карпатской Украины прекратили сопротивление. Убитых сечевиков похоронили на Верецком перевале, в нескольких метрах от линии тогдашней границы. Другие группы сечевиков были расстреляны справа от перевала со стороны Глуховского верха и вблизи глубокой долины.