петиция, пескосмесь, дорогиПетиція відмовитися від посипання узимку доріг піском виявилася популярною та набрала за два дні більше 300 підписів, про що свідчить результат голосування в Єдиній системі місцевих петицій

Як зазначається у петиції, зимове утримання вулиць за допомогою розсипання тон суміші піску і солі 4:1 є застарілим методом зимового утримання вулиць навіть для України. Піскосуміш після танення снігу забруднює вуличну інфраструктуру та повітря, потрапляє в очі та легені мешканців. Забивається дощова каналізація, створюється додаткове навантаження на очисні споруди, чималі кошти йдуть на збір та вивезення залишків.

"Ще одним наслідком використання піскосуміші є те, що двірники найчастіше утилізують її в газони, що погіршує і без того поганий стан грунту: сіль неповоротно накопичується, пісок перешкоджає доступу води і повітря до коренів рослин. Навіть в центральній частині міста ми бачимо щорічну заміну садженців молодих дерев, ціна яких сягає 3 000 грн. за штуку. Тож ні піскосуміші!", - пише автор петиції Мирослав Голяк та пропонує альтернативу цьому методу.

На дорожньому покритті використовувати виключно чисту сіль, або знайти нешкідливі для взуття і лап тварин реагенти (таким чином діють в Києві).

На пішохідній частині використовувати виключно механічні способи прибирання, а саме: механізоване прибирання де це можливо (таким чином виключно діють в Вінниці).

Використання дрібних камінців (відсів граніту, базальту, тощо), що вмерзають в сніг і створюють надійне зчеплення з підошвами взуття. Перевірено в ряді країн ЄС на вулицях з дуже сильними ухилами. Існують випадки, коли це дрібний відсів не вивозять, а зберігають в лунках дерев. На відміну від піску, дрібні камінці покращують доступ води та повітря. Окрім всього відсів може використовуватися багаторазово та не створювати додаткового навантаження на сміттєзвалища.

В якості тимчасового заходу пропонується виставляти пластикові контейнери для зберігання свіжої та збору відпрацьованої піскосуміші двірником з метою подальшої утилізації.

З початку збору підписів - 12 квітня 2018 року вже зібрано 363 підписи з 500 необхідних (станом на 13:30 13 квітня).


Петиция отказаться от посыпки зимой дорог песком оказалась популярной и набрала за два дня больше 300 подписей, о чем свидетельствует результат голосования в Единой системе местных петиций

Как отмечается в петиции, зимнее содержание улиц с помощью рассыпания тонн смеси песка и соли 4:1 является устаревшим методом зимнего содержания улиц даже для Украины. Пескосмесь после таяния снега загрязняет уличную инфраструктуру и воздух, попадает в глаза и легкие жителей. Забивается дождевая канализация, создается дополнительная нагрузка на очистные сооружения, немалые средства идут на сбор и вывоз остатков.

"Еще одним следствием использования пескосмеси является то, что дворники чаще всего утилизируют ее в газоны, что ухудшает и без того плохое состояние почвы: соль невозвратно накапливается, песок препятствует доступу воды и воздуха к корням растений. Даже в центральной части города мы видим ежегодную замену саженцев молодых деревьев, цена которых достигает 3000 грн. за штуку. Поэтому нет пескосмеси!", - пишет автор петиции Мирослав Голяк и предлагает альтернативу этому методу.

На дорожном покрытии использовать исключительно чистую соль или найти безвредные для обуви и лап животных реагенты (таким образом поступают в Киеве).

На пешеходной части использовать исключительно механические способы уборки, а именно: механизированную уборку, где это возможно (таким образом исключительно действуют в Виннице).

Использование мелких камней (отсев гранита и т.д.), вмерзающих в снег и создающих надежное сцепление с подошвами обуви. Проверено в ряде стран ЕС на улицах с очень сильными уклонами. Существуют случаи, когда это мелкий отсев не вывозят, а хранят в лунках деревьев. В отличие от песка, мелкие камешки улучшают доступ воды и воздуха. Кроме того, отсев может использоваться многократно и не создавать дополнительной нагрузки на свалки.

В качестве временной меры предлагается выставлять пластиковые контейнеры для хранения свежей и сбора отработанной пескосмеси дворником с целью дальнейшей утилизации.

С начала сбора подписей - 12 апреля 2018 года уже собрано 363 подписи из 500 необходимых (по состоянию на 13:30 13 апреля).