За останню добу у Львові і області протестовано максимальну кількість людей на виявлення коронавірусу — 640 осіб. З них — 125 позитивних результатів. Це також максимум. Як наголосив мер Львова Андрій Садовий в ефірі радіо «Люкс ФМ», у Львові більше тестують, ніж в Україні, тому маємо правдиву інформацію. А якщо вивести таку картину по Україні, то вона може бути сумнішою в кілька разів.

 

«За вчора ми протестували 640 людей. Це максимум. З них ми маємо 125 позитивних ПЛР. Це також максимум, якого у Львові ще не було. Зараз в інфекційній лікарні є 189 хворих. Це також найбільший результат, який у нас був за всі останні місяці. Тому немає великого оптимізму, і ті прогнози, що на кінець червня ми будемо мати достатньо багато хворих, підтверджуються.

Ті послаблення, які ми ввели у Львові - це максимум, що ми могли зробити. По області трохи інша ситуація. Всі бачать, що у Львові і транспорт працює в режимі спецперевезень, магазини працюють. Єдине, що можна сьогодні просити людей, це дбати про власну безпеку. Бо, якщо ситуація буде ускладнюватися, то важко спрогнозувати, які дію уряду будуть щодо Львова і України загалом. Адже правда є такою, що у Львові більше тестують, а по Україні менше. Тому ми маємо можливо більш правдиву інформацію. А якщо вивести таку картину по Україні, то вона може бути сумнішою в кілька разів.

Щодо роботи транспорту, то ми на контакті з головою ЛОДА, бо місто також зацікавлене, щоб люди могли нормально добиратися на роботу. Але є заборона уряду. Ми говорили про це з прем'єр-міністром паном Шмигалем, але поки позитивного імпульсу не отримали. Хоча, для мене це складно зрозуміти, адже люди і так доїжджають до Львова, хто як може. Тому краще це зробити легітимно. Я порадив відновити всі обласні маршрути, але щоб вони їздили в режимі спецперевезень — щоб люди були в масках і тільки сидячі. Так можна було б контролювати транспортні потоки. Адже зараз їх ніхто не контролює, це хаотичний рух. І від цього більше негативного, ніж коли б запустили області маршрути.

Завтра буде засідати обласна комісія, але вони свої дії погоджують з Міністерством охорони здоров’я. Якщо була б згода Києва, то область давно б погодила відновлення роботи транспорту. Бо коли йдемо мова про пандемію, то тут є жорстка централізована позиція. Навіть головний санітарний лікар області звертається з пропозицією посилювати карантин на території Львова. Та ми даємо йому чітку відповідь, що відсоток захворюваності у нас орієнтовно 19% від тих, що протестовані і позитивних ПЛР. Ми собі поставили планку, що якщо буде 23% і більше, тоді будемо діяти по-іншому. Ми фактично йдемо по лезу.

Також зараз непроста ситуація в Києві, на Рівненщині, у Чернівцях. Але ми — місто і область — на кордоні. Зараз відкрилися митні пропуски. Також Львів із самого початку поставив за мету проводити максимальну кількість тестувань, щоб знати реальну картину. Тому якщо десь говорять, що у них хворих менше, це не означає, що дійсно є менше. Також дехто, наприклад, каже, нащо ви розповідаєте скільки у вас є хворих? Але якщо це не казати, воно все одно нікуди не дінеться. Тому треба це все пережити і дбати про безпеку", — наголосив мер Львова Андрій Садовий.