Завдяки двом новим кисневим станціям, які виробляють кисень із повітря, лікарня швидкої медичної допомоги Львова купуватиме вдвічі менше кисню для кисневої терапії пацієнтів. Це дозволить щомісяця економити понад 1 млн грн. Згодом такі ж дві кисневі станції планують встановити й у 8-мій міській клінічній лікарні.

Одна киснева станція подає 520 літрів кисню у хвилину. Тому дві однакові за потужністю станції можуть подавати понад 1000 літрів кисню, що, за підрахунками лікарів, вистачить для близько 200 пацієнтів. Раніше лікарня купувала у Львівського хімічного заводу близько 4 тисяч кубів рідкого кисню, а тепер, відколи запрацювали кисневі станції, купуватиме вдвічі менше.

«Кисневі станці американського виробництва, вважаються топовими у світі. Вони встановлені у технічних приміщеннях на горищі, щоб був доступ до повітря, адже кисень концентрується з повітря. У повітрі є 21% кисню, а киснева станція працює таким чином, що робить концентрацію кисню 98-99%. Продуктивність цих двох станцій становить 1000 літрів кисню за хвилину, і це надзвичайно багато. Це дає нам можливість суттєво зекономити на рідкому кисні, який ми закуповуємо у хімічного заводу.

Це працює таким чином: є компресори і є адсорбер, який забирає гази з повітряної суміші, і у спеціальний резервуар виділяється кисень. Далі він стискається, і через кисневу магістраль, до якої під’єднані станції, подається і використовується для різноманітних апаратів», - пояснив Іван Міськів, медичний директор з анестезіологічної роботи лікарні швидкої допомоги.

Зі слів медика, лікарня купувала у Львівського хімічного заводу зріджений кисень, натомість кисневі станції виділяють кисень у газоподібному стані, в якому він одразу й подається по кисневій магістралі туди, де потрібне медичне газопостачання – операційні, відділення інтенсивної терапії тощо.

Нагадаємо, окрім кисневих станцій, у лікарні швидкої допомоги наприкінці минулого року встановили два кріогенні газифікатори для збереження і подачі кисню. Вони мають потужність 3 і 8 тонн відповідно. Тож тепер два кріоциліндри і дві кисневі станції зможуть повністю забезпечити потреби пацієнтів у кисневій терапії.