09.04.2021, 14:06

202
Марія Демчина

Завдяки двом новим кисневим станціям, які виробляють кисень із повітря, лікарня швидкої медичної допомоги Львова купуватиме вдвічі менше кисню для кисневої терапії пацієнтів. Це дозволить щомісяця економити понад 1 млн грн. Згодом такі ж дві кисневі станції планують встановити й у 8-мій міській клінічній лікарні.
[фото: Роман Балук]
фото: Роман Балук Завантажити фото

Одна киснева станція подає 520 літрів кисню у хвилину. Тому дві однакові за потужністю станції можуть подавати понад 1000 літрів кисню, що, за підрахунками лікарів, вистачить для близько 200 пацієнтів. Раніше лікарня купувала у Львівського хімічного заводу близько 4 тисяч кубів рідкого кисню, а тепер, відколи запрацювали кисневі станції, купуватиме вдвічі менше.

«Кисневі станці американського виробництва, вважаються топовими у світі. Вони встановлені у технічних приміщеннях на горищі, щоб був доступ до повітря, адже кисень концентрується з повітря. У повітрі є 21% кисню, а киснева станція працює таким чином, що робить концентрацію кисню 98-99%. Продуктивність цих двох станцій становить 1000 літрів кисню за хвилину, і це надзвичайно багато. Це дає нам можливість суттєво зекономити на рідкому кисні, який ми закуповуємо у хімічного заводу.

Це працює таким чином: є компресори і є адсорбер, який забирає гази з повітряної суміші, і у спеціальний резервуар виділяється кисень. Далі він стискається, і через кисневу магістраль, до якої під’єднані станції, подається і використовується для різноманітних апаратів», - пояснив Іван Міськів, медичний директор з анестезіологічної роботи лікарні швидкої допомоги.

Зі слів медика, лікарня купувала у Львівського хімічного заводу зріджений кисень, натомість кисневі станції виділяють кисень у газоподібному стані, в якому він одразу й подається по кисневій магістралі туди, де потрібне медичне газопостачання – операційні, відділення інтенсивної терапії тощо.

Нагадаємо, окрім кисневих станцій, у лікарні швидкої допомоги наприкінці минулого року встановили два кріогенні газифікатори для збереження і подачі кисню. Вони мають потужність 3 і 8 тонн відповідно. Тож тепер два кріоциліндри і дві кисневі станції зможуть повністю забезпечити потреби пацієнтів у кисневій терапії.



Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/science-and-health/medicine/285069-likarnia-shvydkoi-dopomohy-lvova-kupuvatyme-vdvichi-menshe-kysniu-tut-zapratsiuvaly-stantsii-iaki-vyrobliaiut-kysen-z-povitria