Фахівці Головного управління ДСНС спільно з представниками Державної екологічної інспекції, Національної поліції та громадськими екологами Сокільницької та Солонківської селищних рад провели рейд з виявлення фактів та роз’яснення небезпеки спалювання сухої трави та рослинних залишків.  Рейдова група працювала в в населених пунктах, які розташовані неподалік м. Львова. Загалом групою було охоплено 18 населених пунктів Львівського району та 3 вулиці Франківського району м. Львова.

В першу чергу із населенням проводилась роз’яснювальна робота. Громадянам роздавались інформаційні листівки, щодо заборони спалювання сухої трави та небезпеки, яку несуть такі пожежі, а також доводилась інформація про значне зростання штрафних санкцій.

Водночас, вході проведення рейду, працівником Державної екологічної інспекції та громадськими екологами було складено 5 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, відповідальність за які, передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення. По двох випадках спалення сухої рослинності не виявлено на місці вчинення адміністративного правопорушення осіб, які його вчинили.

Для пошуку порушників, був залучений безпілотник. Варто зазначити, що безпілотники активно застосовуються ДСНС. Так, як переглядаючи обстановку за допомогою дронів, рятувальники значно заощаджують час, що є дуже ефективно.

Пам’ятайте, що відповідно до законодавства України, за спалювання сухостою передбачена відповідальність як адміністративна, так і кримінальна.

Вкотре наголошуємо, що внаслідок таких пожеж, вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. 

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Часто до вогню потрапляє різне сміття, що істотно підсилює рівень забруднення повітря і збільшує шкоду для здоров’я.