заповедник, ЮНЕСКО, "Расточье"Комітет ЮНЕСКО включив нові українські лісові масиви до списку Всесвітньої спадщини, в тому числі й заповідник на Львівщині. Про це повідомляє Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації.

На 41-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що відбулась у м. Краків (Республіка Польща), прийнято рішення про включення до складу українсько-словацько-німецького об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини" 63 ділянок давніх букових лісів з 10-ти європейських країн.

Так, до списку потрапили лісові масиви природного заповідника "Розточчя". На території цього природного заповідника є унікальна ділянка старовікових букових лісів площею 384,81 га. Відтепер вона належить до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. За даними департаменту екології, це дає додаткові гарантії збереження унікальних природних комплексів, підвищує престиж території, привертає увагу світової спільноти, а також дає можливість залучення коштів, у першу чергу, з Фонду Світової спадщини.

Довідка SQ. Україна володіє унікальним природним об’єктом, який на рівні з Ніагарою, входить до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО – "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини", який тепер розташовується на території дванадцяти країн. Це унікальна транснаціональна природоохоронна територія кластерного типу, яка охоплює природний ареал поширення лісів із бука лісового від високогір'я Українських Карпат до побережжя Балтійського моря на німецькому архіпелазі Рюген. Майже 70 відсотків його території знаходяться в Україні, зокрема, до складових частин об’єкта та його буферної зони віднесена практично вся територія Карпатського біосферного заповідника (Закарпатська область), який є найбільшим осередком букових пралісів у Європі.


Комитет ЮНЕСКО включил новые украинские лесные массивы в список Всемирного наследия, в том числе и заповедник на Львовщине. Об этом сообщает Департамент экологии и природных ресурсов Львовской облгосадминистрации.

На 41-й сессии Комитета всемирного наследия ЮНЕСКО, состоявшейся в г. Краков (Республика Польша), принято решение о включении в состав украинского-словацко-немецкого объекта всемирного наследия ЮНЕСКО "Девственные буковые леса Карпат" 63 участков давних буковых лесов из 10-ти европейских стран.

Так, в список попали лесные массивы природного заповедника "Расточье". На территории этого природного заповедника есть уникальный участок старовозрастных буковых лесов площадью 384,81 га. Теперь он принадлежит Всемирному природному наследию ЮНЕСКО. По данным департамента экологии, это дает дополнительные гарантии сохранности уникальных природных комплексов, повышает престиж территории, привлекает внимание мирового сообщества, а также дает возможность привлечения средств, в первую очередь, из Фонда всемирного наследия.

Справка SQ. Украина обладает уникальным природным объектом, который наравне с Ниагарой, входит в Всемирного природного наследия ЮНЕСКО - "Девственные буковые леса Карпат", который теперь располагается на территории двенадцати стран. Это уникальная транснациональная природоохранная территория кластерного типа, которая охватывает природный ареал распространения лесов из бука лесного от высокогорья Украинских Карпат до побережья Балтийского моря на немецком архипелаге Рюген. Почти 70 процентов его территории находятся в Украине, в частности, к составным частям объекта и его буферной зоны отнесена практически вся территория Карпатского биосферного заповедника (Закарпатская область), который является крупнейшим центром буковых лесов в Европе.