лептоспирозУ Львівській області з початку 2018 року зареєстровані 4 випадки захворювань людей на лептоспіроз, з них 2 випадки закінчились летально. Про це повідомляє Львівський лабораторний центр МОЗ України.

З епіданамнезу встановлено, що в обох летальних випадках мало місце пізнє звернення хворих за медичною допомогою, на 6-ий день від початку захворювання та важкий перебіг хвороби. В лікувальні заклади хворі поступали вже у важкому стані. Смертельні випадки реєструвалися серед чоловіків - у мешканця Городоцького району віком 39 років та жителя Пустомитівського району 68-ми років.

В 2017 року в області були зареєстровані 18 випадків захворювань людей на лептоспіроз, в т.ч. 3 летальні.

За минулий рік лабораторією особливо небезпечних інфекцій на виявлення збудників лептоспірозу бактеріологічним, серологічним та молекулярно-генетичним методами досліджені 81 екз. сірих щурі, відловлені на об’єктах епідризику та в приватних господарствах та  602 екз. мишовидних гризунів, відловлених в природних осередках та у стаціонарних контрольних пунктах на території області, з них у 17 сірих щурів (21%) та у 40 (6,7 %) мишовидних гризунів виявлено носійство лептоспір, у т.ч. виділено 1 живу культуру збудника, що свідчить про активно перебігаючий інфекційний процес серед гризунів. Досліджені на наявність лептоспір 42 взірці води з відкритих водойм, з них 2 - з позитивним результатом

Довідка SQ. Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м'язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою. Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, шлунково-кишкового  тракту.

З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14 днів). Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м'язах, особливо литкових (діагностична ознака). В деяких може з`являтися жовтяниця шкіри.


Во Львовской области с начала 2018 года зарегистрированы 4 случая заболеваний людей лептоспирозом, из них 2 случая закончились летально. Об этом сообщает Львовский лабораторный центр МОЗ Украины.

Из эпиданамнеза установлено, что в обоих летальных случаях имело место позднее обращение больных за медицинской помощью, на шестой день от начала заболевания, и тяжелое течение болезни. В лечебные учреждения больные поступали уже в тяжелом состоянии. Смертельные случаи регистрировались среди мужчин в возрасте - у жителя Городокского района 39 лет и жителя Пустомытовского района 68-ми лет.

В 2017 году в области были зарегистрированы 18 случаев заболеваний людей лептоспирозом, в т.ч. 3 летальных.

За прошлый год лабораторией особо опасных инфекций на выявление возбудителей лептоспироза бактериологическим, серологическим и молекулярно-генетическим методами исследованы 81 экз. серых крыс, отловленных на объектах эпидриска и в частных хозяйствах, и 602 экз. мышевидных грызунов, отловленных в природных очагах и в стационарных контрольных пунктах на территории области. Из них у 17 серых крыс (21%) и у 40 (6,7%) мышевидных грызунов выявлено носительство лептоспир, в т.ч. выделено 1 живую культуру возбудителя, что свидетельствует об активно протекающем инфекционном процессе среди грызунов. Исследованы на наличие лептоспир 42 образцы воды из открытых водоемов, из них 2 - с положительным результатом

Справка SQ. Лептоспироз - острое инфекционное заболевание людей и животных, вызываемое возбудителем лептоспир, характеризуется поражением печени, почек, мышц и сопровождается волнообразной лихорадкой. Источником инфекции для людей являются больные и переболевшие сельскохозяйственные, домашние, дикие животные, грызуны, выделяющие лептоспир с мочой и заражают окружающую среду. Заражение лептоспирозом происходит во время купания, питья воды из открытых водоемов, рыбалки, сельскохозяйственных полевых работ, при употреблении продуктов питания, загрязненных мочой грызунов. В организм человека возбудитель проникает через поврежденную кожу и слизистые оболочки полости рта, глаз, носа, желудочно-кишечного тракта.

С момента заражения до начала заболевания проходит от 6 до 20 дней (чаще 6-14 дней). Заболевания в большинстве случаев начинается остро, повышается температура тела до 39-40 С, больные жалуются на сильную головную боль, слабость, боль в мышцах, особенно икроножных (диагностический признак). В некоторых может появляться желтуха кожи.