У Львівському обласному клінічному перинатальному центрі завершили роботи з реконструкції другої черги гінекологічного корпусу «Б-3». Відтак сьогодні, 6 липня, відбулось урочисте відкриття.

Участь у відкритті нового корпусу взяв голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

«Впевнений, що відтепер лікарня функціонуватиме на повну, надаватиме професійну гінекологічну допомогу з використанням сучасного обладнання. Адже, перш за все, заклад обслуговує як жительок Львова, Львівської області, так й усього Західного регіону. Тому важливо, що тепер є оновлені приміщення, сучасне обладнання, що допоможе медичним працівникам і, сподіваюсь, полегшить їхню роботу. Вдвічі приємно бути на відкритті оновленого центру, адже свого часу у ньому народились мої син та донечка. Тож з усього серця бажаю усьому колективу, щоб у вашому центрі народжувалось якомога більше дітей. Сили вам, шановні медики, витримки та великої поваги від людей. Дякую за вашу працю!», - наголосив очільник Львівщини.

Після завершення реконструкції у корпусі передбачили нові відділення. Серед них: гінекологічне відділення, патології вагітності, консультативно-поліклінічне відділення, центр підтримки лактації і грудного вигодовування, а також супровід вагітних.

«Гінекологічне відділення передбачає 80 ліжок, де пацієнтки матимуть змогу пройти обстеження, корекцію різних гінекологічних проблем і лягти на збереження на ранніх етапах вагітності. Наша установа має високоспеціалізоване обладнання. Це допоможе закладу, бо інколи до нас надходять пацієнтки у важкому стані. У таких випадках лікарям доводиться швидко вирішувати надскладні завдання, щоб зберегти життя і матері, і дитині. Ідея полягає в тому, щоб кожна жінка, яка прийде до нашого закладу отримала комплексну допомогу: від планування вагітності чи народження, до діагностики безпліддя тощо», - директор Львівського обласного перинатального центру Марія Малачинська.

За її словами, цьогоріч планують відкрити також другий етап виходжування новонароджених дітей на 25 ліжок. Торік цей показник склав лише 4 ліжка. Таким чином пацієнти зможуть не переводитись в інші заклади, а залишатись у перинатальному центрі до самої виписки.

Центр зможе функціонувати у повному обсязі та надавати високоспеціалізовану гінекологічну допомогу з використанням ендоскопічного обладнання для збереження репродуктивного здоров’я жінок. Також центр буде впроваджувати сучасні методи діагностики, консервативне та оперативне лікування, профілактику гінекологічних захворювань. 

До складу приміщень нового корпусу Б-3 входить 154 ліжкомісць. Загальна кошторисна вартість другого пускового комплексу об’єкту становить понад 170 млн гривень. Реконструкцію проводили коштом державного фонду регіонального розвитку, субвенції державного бюджету та місцевих бюджетів.

Кошти спрямували на будівельні роботи, закупівлю медичного обладнання, меблів та інвентарю. У переліку закупленого медичного обладнання: монітори, каталки, ліжка, маніпуляційні столики, хірургічні набори, інгалятори, електрохірургічні апарати тощо.

До перинатального центру за фаховою допомогою можуть звертатися як жительки Львова чи Львівської області, так і породіллі з усього Західного регіону.

Довідково: Львівський перинатальний центр перебував на реконструкції з 2013 року. Відтак після довготривалої реконструкції у червні 2018 року відкрили першу чергу центру. Упродовж цього часу і до сьогодні в закладі народилося 15 779 дітей.