дирофиляриоз, заболелЛьвів'янин, що працював на будівельних роботах у Польщі, захворів на дирофіляріоз після укусу комара. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України.

В липні 2017 року у Львівській області зареєстрований випадок захворювання на дирофіляріоз. Житель м. Львова, який прибув із м. Кракова (Польща), де працював на будівельних роботах з травня 2016 року по червень 2017-го, захворів на дирофіляріоз. Зі слів хворого відомо, що під час перебування у Польщі, мали місце факти покусів комарами. Перші симптоми цього захворювання розпочались на початку травня поточного року, коли хворий помітив невеликий щільний пухлиноподібний утвір в ділянці волосистої частини голови (справа) діаметром 0,5 см. Протягом місяця утвір мігрував до правої брови. Під час амбулаторно проведеного хірургічного втручання (в 1-й день від моменту звернення за меддопомогою) нематода була видалена з-під шкіри правої брови.

Довідка SQ. Дирофіляріоз — небезпечний природно-­осередковий трансмісивний гельмінтоз собак і кішок, який супроводжується тяжкою патологією всіх систем організму, включаючи головний мозок і очі. На дирофіляріоз також хворіє людина, яка безпосередньо від собак і кішок не заражається. Назва захворювання перекладається з латинської як "зла нитка" і означає глистну інвазію, що передається через кров після укусу інфікованого від собаки комара. Останніми роками в Україні спостерігають стійку тенденцію до росту захворюваності на дирофіляріоз. У Львівській області захворюваність на дирофіляріоз почала реєструватися з 2000 року, станом на вересень 2017р. зареєстровано 15 випадків. Це пов’язано зі збільшенням кількості бродячих тварин, погіршенням санітарних умов, відносним потеплінням клімату й активізацією переносників. У підвалах багатоквартирних будинків — постійна сирість, річки забруднені, а це ідеальне середовище для розмноження комарів. Сприяє розвитку гельмінтозу і температурний режим. Щоб комар став заразним, добова температура повітря протягом 10 днів не має опускатися нижче 26 0С.


Львовянин, который работал на строительных работах в Польше, заболел дирофиляриозом после укуса комара. Об этом сообщает Львовский областной лабораторный центр МОЗ Украины.

В июле 2017 года во Львовской области зарегистрирован случай заболевания дирофиляриоза. Житель. Львова, который прибыл из г. Кракова (Польша), где работал на строительных работах с мая 2016-го по июнь 2017-го, заболел дирофиляриозом. По словам больного, во время пребывания в Польше, имели место факты укусов комарами. Первые симптомы этого заболевания начались в начале мая текущего года, когда больной заметил небольшое плотное опухолевидное образование в области волосистой части головы (справа) диаметром 0,5 см. В течение месяца образование мигрировал к правой брови. Во время амбулаторно проведенного хирургического вмешательства (в 1-й день с момента обращения за медпомощью) нематода была удалена из-под кожи правой брови.

Справка SQ. Дирофиляриоз - опасный природно-очаговый трансмиссивный гельминтоз собак и кошек, который сопровождается тяжелой патологией всех систем организма, включая головного мозга и глаз. Дирофиляриозом также болеет человек, но непосредственно от собак и кошек не заражается. Название заболевания переводится с латинского как "злая нить" и означает глистную инвазию, которая передается через кровь после укуса инфицированного от собаки комара. В последние годы в Украине наблюдается устойчивая тенденция к росту заболеваемости дирофиляриоза. Во Львовской области заболеваемость начала регистрироваться с 2000 года, по состоянию на сентябрь 2017-го зарегистрировано 15 случаев. Это связано с увеличением количества бродячих животных, ухудшением санитарных условий, относительным потеплением климата и активизацией переносчиков. В подвалах многоквартирных домов - постоянная сырость, реки загрязнены, а это идеальная среда для размножения комаров. Способствует развитию гельминтоза и температурный режим. Чтобы комар стал заразным, суточная температура воздуха в течение 10 дней не должна опускаться ниже 26 0С.