Сьогодні сесія Львівської міської ради затвердила стратегію розвитку медицини на території Львівської міської територіальної громади до 2024 року. Йдеться про стратегічні цілі розвитку трьох львівських територіальних медичних об’єднань (ТМО) – невідкладної, планової допомоги та акушерства й гінекології. «За» проголосували 56 депутатів.
«Приємно вражений великою кількістю людей, які брали участь у роботі над цією ухвалою. Усі вони є співавторами. Це унікальний прецедент спільної праці, яка дає результат. Це питання дуже важливе. Мені приємно, що воно нас усіх об’єднало», – зазначив мер Львова Андрій Садовий під час розгляду питання.

Над стратегією спільно працювали головні лікарі медичних закладів, працівники мерії, депутати, медичні експерти та консультанти, відбувались публічні обговорення та дискусії. Також цій темі був присвячений окремий медичний форум в мерії.

«Співавторами ухвали є 17 колег. Від початку цього року, завдяки залученню медичних експертів, роботі медичної групи, роботі профільної медичної депутатської комісії, колег з USAID, Be-It Health, вдалося напрацювати стратегію. І ми маємо змогу її сьогодні презентувати. Також ми отримали офіційне підтвердження від USAID, що вони після прийняття наших рішень сьогодні і 25 листопада будуть надалі супроводжувати роботу територіальних медичних об’єднань.

З березня цього року, коли була утворена робоча група, ми пройшли 10 етапів у впровадженні реформи: проведення форуму, затвердження концепції і типового статуту, відбувалася робота експертів, робота з колективами, відбулася стратегічна сесія і публічна презентація, затвердження на засідання виконавчого комітету. Ще 25 листопада маємо затвердити передавальні акти, і нові медичні об’єднання зможуть розпочати свою роботу, - зауважив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Зокрема, затверджено стратегію розвитку для комунальних підприємств:

    «Львівське територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги»;
    «Львівське територіальне медичне об’єднання «Клінічна лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги»;
    «Львівське клінічне територіальне медичне об’єднання акушерства та гінекології».

«Стратегію ми прийняли, і нам потрібно переходити до практичних речей. Ми повинні попрацювати над кількома програмами, зокрема над програмою діагностики захворювань, програмою інформування мешканців щодо симптоматики важких захворювань, і також попрацювати щодо планової госпіталізації», - додав в.о. директора департаменту гуманітарної політики ЛМР Євген Бойко.

Зазначимо, упродовж року робоча група напрацьовувала аналітику, тож ця стратегія розроблена до 2024 року. Фахівці виокремили основні показники, які треба покращити – йдеться про смертність, народжуваність, онкологічні недуги, недуги серцево-судинної системи, органів дихання і травлення, а також особливу увагу приділено профілактиці захворювань, зокрема вакцинації. Водночас, основні напрямки, які напрацювали експерти для медичних закладів, це покращення управлінської та фінансової моделей, а також впровадження системи якості надання медичних послуг.

Довідка

Влітку сесія ЛМР затвердила концепцію розвитку галузі охорони здоров’я  на території Львівської міської територіальної громади. Йшлося про перші кроки реформування вторинної допомоги, зокрема утворення трьох медичних об’єднань за профілем допомоги. Адже це допоможе лікарням підсилити роботу один одного і ефективно розвиватись, лікарі зможуть отримувати вищі заробітні плати, а мешканці – якіснішу допомогу. Пізніше сесія також затвердила Типовий статут комунального некомерційного підприємства (територіальних медичних об’єднань закладів охорони здоров’я) та положення про відокремлений підрозділ комунального некомерційного підприємства (територіальних медичних об’єднань закладів охорони здоров’я). А вже у вересні у мерії презентували дослідження територіальних медичних об’єднань: експерти компанії Be-It Health & Social Impact аналізували, як організована система медичної допомоги у лікарнях, та визначили, як покращити якість роботи ТМО. Відтак, виконком затвердив стратегічні цілі розвитку територіальних медичних об’єднань.