STATUS QUO

овощи. фрукты, нитраты

Експерти застерігають проти ранніх овочів: поради

Ранні овочі та фрукти можуть призвести до важких отруєнь, застерігає Львівський міський відділ ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України". Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Трапитися це може через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться в в овочах, вирощених у "прискореному режимі".

Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах? Фахівці рекомендують:

  • перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
  • очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
  • нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках – вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусти, шпинату, листового салату, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
  • перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
  • вимочуйте плоди у воді – в кип’яченій, можна з додаванням морської солі або лимонного соку, декількох таких заходів тривалістю по 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, при цьому всі вітаміни зберігаються;
  • піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;
  • приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися і в процесі окислення нарізаних  і заправлених овочів в холодильнику;
  • нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду  для замочування овочів та фруктів.

Ранние овощи и фрукты могут привести к тяжелым отравлениям, предостерегает Львовский городской отдел ГУ "Львовский областной лабораторный центр МЗ Украины". Об этом сообщает пресс-служба Львовского городского совета.

Случиться это может из-за перенасыщения организма пестицидами и нитратами, содержащимися в в овощах, выращенных в "ускоренном режиме".

Как уменьшить количество вредных веществ в плодах? Специалисты рекомендуют:

  • перед употреблением хорошо мойте овощи и фрукты, ведь большинство вредных веществ содержатся на кожуре и в кожуре плода;
  • очищайте кожуру овощей, потому что в это время года она является скорее источником нитратов, чем витаминов. Это особенно касается огурцов, картофеля, кабачков, редиса, яблок;
  • нитраты в большем количестве содержатся у основания плодов, в стеблях и черешках - употребляйте в пищу только листья петрушки, вырезайте кочерыжку и стебли-прожилки у капусты, шпината, листового салата, отрезайте основу в овощах примерно на 1 см;
  • перенасыщенные удобрениями морковь и свеклу легко узнать по бледновато-белой сердцевиной, а огурцы - по желтоватым срезам;
  • вымачивайте плоды в воде - в кипяченой, можно с добавлением морской соли или лимонного сока, нескольких таких мероприятий продолжительностью 15-30 минут будет достаточно. Эффект усилится, если замачивать разрезанные на несколько частей овощи или фрукты. Хорошо обсушивайте плоды, при этом все витамины сохраняются;
  • подвергайте овощи термической обработке, так вредные вещества уничтожаются;
  • приготовленные из свежих овощей салаты ешьте сразу, преобразование менее вредных нитратов в более опасные нитриты может происходить и в процессе окисления нарезанных и заправленных овощей в холодильнике;
  • нитратные соединения прекрасно обезвреживаются лимонным или гранатовым соком, на их основе можно готовить заправки для салатов или добавлять их в воду для замачивания овощей и фруктов.
Автор: Тетяна Костенко