попса, мораторийДотримання мораторію про заборону російськомовної музики контролюватимуть з кінця жовтня. Про це розповів один з авторів рішення депутат Львівської облради Руслан Кошулинський в інтерв'ю "Львівській газеті". 

Нагадаємо, 18 вересня Львівська облрада проголосувала за цілковите припинення використання російськомовних пісень та кіно на вулицях міст Львівщини та у громадських закладах. Його підтримали 57 депутатів.

За словами Руслана Кошулинського, поштовхом до такого проекту стало неодноразове звернення людей, які не з чуток знають, що таке війна. Так, у квітні цього року до нього прийшли чоловіки, які довгий час перебувають на передовій. Казали, що їм важко чути музику, яка грає на стороні окупанта – у себе дома.

Проте вже 25 вересня цього року голова комісії з питань культури Львівської обласної ради Юрій Візняк та голова облради Олександр Ганущин запропонували внести правки до мораторію. Основним пунктом є не цілковита заборона російської музики, а лише "виконавців зазначених у Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці (наказ Міністерства культури України від 06.03.2018 № 184), а також осіб, які прямо або опосередковано ведуть антиукраїнську діяльність". Розгляд цієї правки планується у кінці жовтня.

Контроль за дотриманням мораторію буде здійснювати міжвідомча комісія. До її складу залучать правоохоронців, муніципалів, працівників районних адміністрацій, волонтерів та членів громадських організацій.

Як вони будуть діяти? До прикладу, якщо на вулиці звучить російськомовна пісня - правоохоронець має підійти та провести інструктаж з проханням припинити таку музику, адже вона є під забороною обласної ради. Якщо музикант відмовиться, то працівник поліції має право застосувати законодавчий акт з "перешкоджання виконанню службових обов’язків правоохоронцю" і накласти адміністративне стягнення.

Комісія розпочне свою роботу одразу після пленарного засідання облради, на якому голосуватимуть за внесені правки. Тобто у кінці жовтня.

Мораторій діятиме до моменту повного припинення окупації території України.


Соблюдение моратория о запрете русскоязычной музыки будут контролировать с конца октября. Об этом рассказал один из авторов решения депутат Львовского облсовета Руслан Кошулинский в интервью "Львовской газете". 

Напомним, 18 сентября Львовский облсовет проголосовал за полное прекращение использования русскоязычных песен и кино на улицах городов Львовщины и в общественных заведениях. Его поддержали 57 депутатов.

По словам Руслана Кошулинского, толчком к такому проекту стало неоднократное обращение людей, которые не понаслышке знают, что такое война. Так, в апреле этого года к нему пришли мужчины, которые долгое время находятся на передовой. Говорили, что им тяжело слышать музыку, которая играет на стороне окупанта, - у себя дома.

Однако уже 25 сентября этого года председатель комиссии по вопросам культуры Львовского областного совета Юрий Возняк и председатель облсовета Александр Ганущин предложили внести поправки в моратория. Основным пунктом является не полный запрет русской музыки, а лишь "исполнителей указанных в Перечне лиц, создающих угрозу национальной безопасности (приказ Министерства культуры Украины от 06.03.2018 № 184), а также лиц, которые прямо или косвенно ведут антиукраинскую деятельность". Рассмотрение этого правки планируется в конце октября.

Контроль за соблюдением моратория будет осуществлять межведомственная комиссия. В ее состав привлекут правоохранителей, муниципалов, работников районных администраций, волонтеров и членов общественных организаций.

Как они будут действовать? К примеру, если на улице звучит русскоязычная песня - полицейский должен подойти и провести инструктаж с просьбой прекратить такую ​​музыку, ведь она находится под запретом областного совета. Если музыкант откажется, то работник полиции имеет право применить законодательный акт за "препятствование выполнению служебных обязанностей полицейскому" и наложить административное взыскание.

Комиссия начнет свою работу сразу после пленарного заседания облсовета, на котором будут голосовать за внесенные правки. То есть в конце октября.

Мораторий будет действовать до момента полного прекращения оккупации территории Украины.