Світ кухонних ножів багатий та різноманітний.
- Який же тип ножа підходить для нарізання тієї чи іншої їжі?
- І без яких ножів на кухні не обійтися?
- А які можна і не купувати?
У цьому комплексному посібнику ми відповімо на всі ці питання.
Види кухонних ножів
Класифікація ножів ґрунтується на їх призначенні. Існують спеціальні кухонні ножі для філірування м'яса та риби (філейні ножі) або для чищення фруктів та овочів чи для нарізання сиру.
Якщо ви не їсте риби, вам не потрібний ніж для її нарізання. Якщо ви не їсте сир, вам не потрібний ніж для сиру.
Але і навпаки – існують доволі універсальні ножі, які будуть корисні на більшості кухонь.
Тому, ось вам перші поради:
- Звертайте увагу на те, які саме ножі входять у комплект набору. Немає сенсу віддавати гроші за ніж, яким ви не будете користуватись.
- Якщо ви вибираєте ножі для власної кухні, краще вибирайте їх окремо, та намагайтесь перед цим потримати ніж у власних руках та подивитись на нього власними очима.
- Та навіть якщо ви купуєте набір ножів, щоби зробити комусь дійсно класний та корисний подарунок, зверніть увагу на те, які саме ножі входять до його комплекту.
Ну а про те, які кухонні ножі бувають, та для чого вони потрібні, поговоримо трохи нижче.
Кухонні ножі, на які треба звернути увагу в першу чергу:
1. Універсальний ніж – ваш вірний помічник на кухні
Універсальний ніж для домашньої кухні – це “must-have”, без якого не обійтися. Він стане вашим вірним помічником у повсякденних справах: подрібнити овочі, нарізати м'ясо, приготувати бутерброди, подрібнити зелень – з цим ножем ви впораєтеся з легкістю.
Завдяки зручності, оптимальному розміру, вазі (довжина леза -10-15 см) та справжній універсальності, він стане незамінним інструментом на домашній кухні, але буде корисний і як частина арсеналу досвідченого кухаря.
2. Кухарський ніж (шеф-ніж) – серце професійної кухні
Для справжніх поціновувачів кулінарії та професійних кухарів шеф-ніж – це не просто інструмент, а справжній символ майстерності. Його вигнуте лезо довжиною 20-30 см ідеально підходить для роботи з великими шматками м'яса, риби, оброблення великої кількості овочів та зелені. З його допомогою ви будете творити справжні шедеври на кухні!
Однак, важливо зазначити, що кухарський ніж потребує певного рівня навичок володіння. Новачку він може здатися занадто великим та важким. Але не бійтеся! Трохи практики, і ви розкриєте весь потенціал цього чудового кухарського інструменту.
3. Зубчастий ніж для хліба – охайний “крокодил”
Зубчастий ніж для хліба – це ваш рятівник, якщо ви хочете отримати аккуратні та красиві шматочки хліба, пирогів чи булочок. Завдяки гострим зубцям він легко впорається з будь-якою випічкою, не кришачи скоринку та не пошкодивши м'якуш.
Цей ніж також чудово підходить для нарізання соковитих плодів, таких як помідори. Або для товстокорих овочів, наприклад, гарбузів, кабачків та патисонів. Рекомендується вибрати лезо довжиною не менше 20-25 см. Це потрібно, щоби вам було зручно працювати з великими паляницями та тортамии.
Пам'ятайте, що ножі з гострими зубцями ріжуть більш агресивно та швидко, а з хвилястими лезами – більш охайно. Для нарізання кремових тортів та соковитих фруктів краще підійдуть ножі з хвилястим лезом.
4. Ніж для очищення овочів та фруктів – точність та маневреність
Невеликий, легкий та маневрений – ніж для очищення овочів та фруктів стане вашим незамінним помічником у приготуванні їжі. Різноманітність форм лез дозволить підібрати ідеальний варіант для чищення, подрібнення та нарізання найрізноманітніших продуктів. Довжина леза цих ножів зазвичай становить 8-15 см.
Завдяки своїй компактності та точності, цей ніж буде незамінним там, де потрібна акуратність та детальна робота.
Далі ми розповімо про більш спеціалізовані ножі, так би мовити – “другої черги необхідності”. Але, за певних умов, деякі з цих ножів можуть бути дійсно дуже корисними саме для вашої кухні.
5. Філейний ніж – гнучкий та точний
Філейний ніж – це ніж з тонким, гнучким лезом, призначений для акуратного та точного відокремлення риб'ячого філе від кісток.
6. Ніж для нарізання м'яса – сила прямого леза
Ніж для нарізання м'яса, має довге, вузьке та гостре лезо, що допоможе вам впоратися з нарізанням великих шматків м'яса та порціонування м'ясних страв. Клинок цього ножа значно жорсткіший за клинок ножа філейного.
Також цей тип кухонного ножа зручно використовувати для нарізання кавунів та динь.
7. Клівер – потужний сікач для рубання та подрібнення
Клівер – інструмент для роботи з великими шматками м'яса (навіть з кістками), великих жорстких овочів (на кшталт гарбузів, патисонів, кабачків та ін.), великої кількості зелені та цілих гір великих овочів.
Клівер має товсте та широке лезо та міцну конструкцію. Якщо його зроблено з якісної сталі та гостро заточено, клівером можна не тільки рубати, але й різати.
8. Ніж для нарізання сиру – друг гурмана
Ніж для нарізання сиру – необхідний інструмент для будь-якого любителя сирів. Його тонке лезо має специфічну форму що дозволяє аккуратно та легко нарізати різні види сирів, не кришачи їх та зберігаючи їхню текстуру (та не пошкодивши сам ніж).
Заточування та догляд за ножами
Щоби ваші кухонні ножі залишалися гострими та прослужили довго, за ними потрібно правильно доглядати.
Ось ще кілька порад:
- Мийте ножі вручну теплою водою з милом після кожного використання.
- Не кладіть ножі в посудомийну машину. Це дуже сильно шкодить і лезам, і руків’ям.
- Регулярно точіть ножі за допомогою мусату. Та інокли – за допомогою точильного каменю або точила для ножів.
- Зберігайте ножі в безпечному місці. Не залишайте ножі лежати де попало.
Існує кілька способів зберігати кухонні ножі.
- Магнітна планка: Магнітна планка – це зручний спосіб зберігати ножі на стіні. Вона дозволяє легко побачити та дістати потрібний вам ніж. Не займає багато місця. Дозволяє ножам швидко висихати.
- Блок для ножів: Класичний спосіб зберігання ножів, який все ще дуже популярний в наш час. Блок для ножів – це стійка з прорізами для клинків різного розміру. Також популярні більш сучасні універсальні блоки без прорізів але з наповнювачем із пластикових стрижнів. Виглядає дуже красиво та презентабельно. Вдало підібраний блок для ножів може стати справжньою прикрасою кухонного інтер'єру.
- Вставка для шухляди: Як зрозуміло з назви, вставляється в шухляду і має кілька відділень для ножів. Це чудовий спосіб зберігати ножі, якщо у вас обмежений простір на стільниці.
- Чохол для ножів: Переносний футляр зі шкіри чи плотної тканини, який використовується для зберігання та транспортування ножів. Це хороший варіант, якщо ви часто подорожуєте зі своїми ножами. Дуже часто використовується професійними шеф-кухарями.
Джерело - https://grossman.com.ua