Департамент освіти і науки Львівської ОВА спільно з Центром інноваційних освітніх технологій Національного Університету «Львівська Політехніка» започаткували унікальний волонтерський проєкт Українська дистанційна школа (УДШ).

Навчатися в школі можуть учні 5-11 класів, які не мають можливості продовжити навчання за основним місцем реєстрації – наприклад, виїхали за кордон у зв’язку з воєнним станом або перебувають в областях України, які постраждали від бойових дій (де зруйновані або не працюють заклади загальної середньої освіти - ЗЗСО).

Сьогодні на навчання в школі УДШ зареєструвалися вже 3332 дитини. З них 500-700 учнів щодня долучаються до навчального процесу.

Слід зауважити, що діти, які проживають на Львівщині (і місцеві, і з числа внутрішньо переміщених осіб), можуть навчатися у школах області – очно, дистанційно або у змішаній формі. Зокрема, 1077 шкіл Львівщини проводять навчання дистанційно, 29 – очно, близько 10-15 шкіл – у змішаній формі.

Проєкт  Українська дистанційна школа розрахований значною мірою на дітей, які такої можливості не мають.

«Українська дистанційна школа з’явилася на початку березня. Львівська Політехніка вже два роки готує вчителів до роботи в дистанційних умовах в рамках проєкту «Moodle – це про100!». Завдяки цьому одразу знайшлося багато вчителів, які були готові долучитися до нового проєкту. Кістяк школи склали вчителі Львівщини, також приєдналися вчителі з Харківської, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Миколаївської, Житомирської і Рівненської областей. Але 95% вчителів – з Львівщини», - розповіла Маргарита Носкова, директорка Центру інноваційних освітніх технологій Національного університету «Львівська політехніка», керівниця Української дистанційної школи.

В чому особливість УДШ:

-       забезпечується навчання за затвердженою МОН програмою майже зі всіх предметів. По кількох ще шукають вчителів – з економіки (для 10-11 класів), української мови і літератури, англійської, німецької, французької, польської мов. Вчителі іноземних мов потрібні першочергово для організації розмовних клубів для учнів;

-          навчання організоване за гнучким графіком;
-          діти можуть навчатися з будь-якого гаджета (ноутбук, планшет, комп’ютер, смартфон);
-          додаток УДШ можна завантажити на смартфон або ж просто знайти платформу у Гуглі;
-          є графік консультацій, під час яких учні можуть обговорити з вчителями складні питання, поспілкуватися з іншими учнями;
-          учні мають доступ до електронних підручників і можуть виконувати завдання на дистанційній платформі, яка захищена, а доступ до інформації є авторизованим;
-          навчання відбувається за державними програмами;
-          діти отримують оцінки в електронних щоденниках.
Також, як повідомив директор департаменту освіти у науки Львівської ОВА Олег Паска, департамент упродовж двох тижнів підготує документацію, яка дозволить учням УДШ отримати підсумкові документи про закінчення навчального року.

«В УДШ зареєструвалися учні, які раніше навчалися у Харківській області (52,2%), Київській (23,5%), Львівської (10%). Зараз продовжуємо активно реєструвати дітей з Харківської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. Понад 10% учнів, які зареєструвалися, зараз перебувають за кордоном», - додала Маргарита Носкова.

Всю інформацію про те, як приєднатися до навчання в Українській дистанційній школі або у школах Львівщини, можна дізнатися у спеціальному інформаційному буклеті. Детальніше -тут.

Вимоги до вчителів, які хочуть приєднатися до викладання в УДШ: бажано, щоб це були педагоги, з достатнім рівнем цифрової грамотності, володіння платформою Moodle, на якій здійснюється навчання, неконфліктність, здатність і готовність працювати в команді, досвід викладання відповідної дисципліни.