Фермерство – це такий вид сільськогосподарського підприємництва, що постачає сільськогосподарську продукцію на ринок на комерційній основі. Проте за цим сухим визначенням стоїть колосальна праця, довгий шлях технічного та професійного розвитку, що дозволяють фермерам України успішно вести свій бізнес.

Фермери і фермерство в Україні

Завдяки клопіткій праці фермерів України, населення країни забезпечене провізією, а промисловість - сировиною. Окрім того, саме на їхніх плечах лежить певна доля продовольчої безпеки країни. Адже у нас нараховується трохи більше 47 тис. фермерських господарств, які виробляють близько 10% від усієї аграрної продукції України. Безперечно, такий показник доволі низький адже, для прикладу, 85% світового обсягу агропродукції виробляється саме фермерськими господарства. Тому поки ООН оголосила 2019-2028 рр. – десятиліттям сімейних фермерських господарств, сподіваємось, що влада зробить максимум для того, аби захистити фермерів України та створити для них сприятливі умови для розвитку, адже АПК є важливою складовою економіки нашої країни. І в той час, коли інші країни роблять ставку на невеликі фермерські господарства, у нас поки із цим доволі важко і часто фермери можуть покладатися лише самі на себе.

Хоча в той же час, розвиток фермерства допомагає створити конкурентоспроможний та високотоварний аграрний сектор. Окрім того, від розширення фермерських угідь багато у чому залежить і доля села, бо за саме за ними стоїть використання родючих земель та належна обробка тих, що незадовільно обробляються, створення нових робочих місць, розвиток сільської місцевості.

Фермерство – спосіб життя і бізнес водночас

Особливість фермерського господарства полягає у тому, що воно дає можливість вільно обирати сферу своєї діяльності, самостійно формувати програму діяльності, вибрати постачальників ресурсів та споживачів своєї продукції. Але й за свободою вибору стоїть і серйозна відповідальність за результати своєї діяльності. Тому фермери України роблять ставку на вдосконалення технологій вирощування, аналізують ринок та обирають ніші із високою рентабельністю. Хтось займається рослинництвом, вирощує зерно, бобові, овочі, ягоди та інші нішеві культури, хтось знайшов своє місце під сонцем у тваринництві, ще хтось – у рибальстві. Проте, чим би не займалось фермерське господарство, велике чи мале, важливо не лише виростити власну продукцію, а й отримати прибуток, а значить – вигідно продати. Зробити це можна через спеціалізовані портали, такі як Трипілля.

В сучасних умовах глобальної діджиталізації, навіть така галузь як сільське господарство може вестись сучасно та інноваційно. І справа тут не лише у появі нових технологій, а й тих можливостях, які дають агропортали, розширюючи ринки збуту та створюючи майданчики для онлайн-комунікації між фермером та покупцем. Зокрема на Трипіллі фермери України розміщують свої оголошення , пропонують вирощену продукцію та знаходять покупців. Окрім того, на сайті можна порівняти ціни та переглянути статистику по різним сферам сільського господарства: від цін на на зернові до новин.