Традиційно у передноворічний період люди мають величезне бажання зробити добру справу, підтримавши благодійні проєкти. Однак нечесні особи з радістю користуються цією нагодою у своїх цілях. 

Попри те, що рівень свідомості та бажання робити добрі справи в українців зростає, проблема шахрайських схем нікуди не зникла. Вона навіть стала ще актуальнішою, оскільки такі особи все більш винахідливі. Тому разом із Київстар і благодійною платформою dobro.ua ми спробували розібратися, як безпечно допомагати тим, хто дійсно цього потребує. 

Три простих правила, які допоможуть вам бути впевненими у тому, що ваші кошти справді послужать корисній справі. 

1.    Не піддавайтеся на емоційні заклики від неперевірених осіб

Зазвичай рекламою та дуже агресивною тактикою привернення уваги користуються люди, які мають бажання токсично та швидко заволодіти вашою увагою, а потім і грошима. Майже завжди вони демонструють вражаючі картинки хворих дітей, є багато закликів і написів SOS великими літерами. Благодійні фонди так кошти не збирають.

2.    Допомагайте перевіреним благодійним фондам

Альтернативою імпульсивному бажанню допомогти та способом захистити власні кошти є благодійні фонди. Обираючи для такої мети благодійний фонд, ви обираєте безпеку, відповідальність і контроль. Тільки професійний фонд може гарантувати, що гроші дійдуть до одержувача, будуть використані за призначенням і що людина, яка потребувала допомоги, отримує достатньо уваги та турботи, тож зможе повернутися до повноцінного здорового життя.

Проте перед тим, як зробити пожертву, обов’язково почитайте відгуки про цей фонд в інтернеті та подивіться на сайті організації, чи наявні звіти щодо  минулих проєктів. Не варто довіряти тим, хто не має  гарної репутації. Якщо у вас виникли запитання – не соромтеся їх ставити, адже прозорі фонди завжди відкриті до комунікації.

3.    Перевіряйте наявність документів щодо кожного збирання коштів  

Якщо ви хочете зробити адресну пожертву конкретній людині, ми радимо насамперед ретельно перевірити, куди спрямують ваші кошти. Не соромтеся попросити надати вам документи про діагноз і потрібне лікування. Також ви можете зателефонувати до лікарні, аби запитати, чи дійсно там лікується цей пацієнт, або запитати про це у лікаря, який згідно з документами поставив діагноз. Адже часто шахраї використовують підроблені документи, бо таких пацієнтів не існує. 

Альтернативою складного вибору є платформа dobro.ua — це місце, де зібрані проєкти від 120 перевірених благодійних фондів та ініціатив. Тут усі 100% зібраних коштів потрапляють до адресата такої допомоги, без жодних комісій, а кожен із проєктів має усі необхідні документи, що гарантує справжність кожної історії. На платформі можна зробити безпечний онлайн-переказ коштів з вашої банківської картки, підтримати будь-який проєкт за банківськими реквізитами або відправити благодійні SMS-повідомлення. 

SMS-повідомлення — це надшвидкий і дуже простий спосіб допомоги нужденним. Головне, що всі 100% коштів, які ви перераховуєте зі свого мобільного рахунку, йдуть на реалізацію проєкту. Це альтернативний і вельми легкий варіант стати Сантою та змінити чиюсь долю просто зараз. 

Мобільний оператор Київстар разом з благодійною платформою dobro.ua вже 3 роки реалізовують спільний проєкт "Дитяча надія". Його мета – допомогти дітям із вадами серця й онкологічними захворюваннями шляхом закупівлі необхідного обладнання для українських лікарень.  

КС_Детская надежда.jpg

За 3 роки існування ініціативи вже зібрано понад 9 мільйонів гривень. Завдяки пожертвам абонентів Київстар вдалося забезпечити сучасним медичним обладнанням, витратними матеріалами й інструментами 39 дитячих онкологічних і кардіологічних відділень у різних регіонах країни. 

Абоненти передоплачуваної форми зв’язку Київстар мають змогу оформити регулярний платіж на суму на 5, 10, 15 або 20 гривень — списання на благодійність відбувається кожного разу під час поповнення мобільного рахунку на суму від 40 грн.  Також можна зробити разову пожертву від 1 до 3000 гривень. Зробити це можна на спеціальній сторінці ініціативи або відправивши SMS із вибраною сумою регулярної пожертви на номери: 450001 – для підтримки дітей з онкозахворюваннями; 450006 – для допомоги малюкам із хворобами серця. 

Проєкт "Дитяча надія" доводить теорію маленьких добрих справ, адже не обов’язково жертвувати значні суми, щоб допомогти іншим. Ви можете перерахувати 5 або 10 гривень, але із ваших пожертв і пожертв однодумців збираються мільйони, завдяки яким можна врятувати комусь життя.