21 червня українці відзначають зовсім молоде в Україні свято - День батька. Ця традиція була введена лише в 2019-му році.

Ця подія відзначається в багатьох державах світу, але в нашій країні ми відзначаємо його саме 21.06. До речі, в інших державах батьки відпочивають в інший час. Італія, Іспанія і Португалія святкують 19 березня, в Литві це перша неділя червня, а в Австрії – друга. У свою чергу, Німеччина вітає батьків в день вознесіння Ісуса, тобто через 39 днів після пасхальної неділі. У скандинавських країнах воно відзначається у другу неділю листопада, у Польщі – 23.06, а в Данії 05.06. На сайті #ЯкеСвято ви можете знайти хороші привітання, які можна використовувати для будь-якої урочистої події, в тому числі й для Дня батька.

Екскурс в історію

Цей день запровадили на початку 20-го століття в США. Вперше урочистості відбулися в місті Спокан у штаті Вашингтон завдяки Сонорі Смарт Додд, яка була дочкою ветерана громадянської війни у США Вільяма Смарта.

Під час меси, присвяченої її покійній матері, дівчина зрозуміла, що після смерті матері вона і п'ять братів і сестер виховувалися батьком. Вона звернулася до міської влади з проектом створення нового свята, щоб вшанувати пам'ять не тільки її батька, але і всіх чоловіків, які присвячують себе своїй родині.

День батька - свято, яке є вираженням поваги та вдячності батькам

Урочистості були ініційовані у США, де після вдалого запровадження Дня матері прозвучали голоси щодо встановлення святкових дат і для інших членів сімей. День батька здавався природним доповненням. Перше святкування було проведено 19.06.1910 року. Сонора Додд, довідавшись про внесення у календар свят Дня матері (трьома роками раніше, в 1907 р.), придумала ідею запровадити подібне свято, щоб відсвяткувати зусилля турботи про сім'ю та заслуги всіх батьків - зокрема свого власного, який після смерті матері один виховав її та п’ятьох молодших братів і сестер. Подія мала місцевий характер, і зусилля щодо її впровадження в національному масштабі потребували наступних десятиліть. День батька офіційно встановив лише президент Ніксон у 1972 році.