Генератор електроенергії - це пристрій, який перетворює механічну енергію в електричну. Це незамінне обладнання, яке буде працювати під час відключення електроенергії з електромережі, а також для подачі електроенергії до пристроїв, які не підключаються безпосередньо до мережі. Сучасні генератори складаються з двигуна внутрішнього згоряння, який може працювати на зрідженому газі, бензині або дизельному паливі. Двигун з'єднаний за допомогою набору електромеханізмів з генератором, який перетворює механічний рух поршнів двигуна в електричний струм. Енергію, що надходить від генератора електроенергії, можна передавати безпосередньо до електричних пристроїв або до частини електричної мережі.

Основні параметри електрогенераторів

Залежно від призначення та способу використання агрегати відрізняються за електричними, механічними та екологічними параметрами. Основними електричними параметрами генераторів є:

  • кількість фаз;
  • напруга живлення;
  • вироблена потужність.

Кількість фаз генератора та номінальна напруга

На ринку можна знайти однофазні блоки, що забезпечують мережеву напругу (230 В), і трифазні блоки з напругою живлення 400 В. Перші використовуються для аварійного або безперервного живлення вибраних побутових та офісних пристроїв, тоді як три фазні блоки призначені для безперервної підтримки живлення або аварійного живлення, приймачів з більшим попитом на електроенергію та фрагментів електричної мережі. На сайті Sigma.ua ви можете вибрати генератор за доступними цінами.

Вибір потужності генераторної установки та її навантажувальної здатності

Хоча вибір кількості фаз агрегату не повинен викликати серйозних проблем, вибір сукупної потужності є найважливішим і водночас найскладнішим питанням, яке слід визначити перед покупкою обладнання. Потужність генератора подається в кВт (кіловат) або, для великих генераторних установок, в кВА (кіловольтні ампери). Для порівняння: 1 кВА дорівнює 0,8 кВт, а 1 кВт - 1,25 кВА.

Найменші однофазні генератори мають потужність близько 5 кВт, тоді як найбільші вбудовані генератори можуть виробляти електроенергію потужністю 100 кВА (80 кВт).

Культура праці, безпека та додаткове обладнання

Надзвичайно важливим аспектом є також культура роботи генератора - чим тихіше він буде, тим краще. Кількість децибел, що утворюються, залежить від палива, яким живиться двигун внутрішнього згоряння генератора. Бензинові двигуни характеризуються більш високою культурою роботи, але в довгостроковій перспективі вони більш ненадійні і менш життєздатні. Дизельні двигуни та двигуни, що працюють на скрапленому газі або на природному газі, лідирують серед потужних агрегатів.

Генератор електроенергії https://sigma.ua/ua/price/generatory/filter/brand_ukr-is-sigma/apply/, що використовується на підприємстві, має бути обладнаний системами безпеки, які захищатимуть пристрій від перевантаження та піклуватимуться про приймачі з живленням у разі перенапруги або блискавки. До основних засобів захисту належать: захист від перевантаження, автоматичні вимикачі диференціального струму, засоби захисту від короткого замикання та перевантаження по струму, системи ATS (автоматичне перемикання резерву) або індикатори, що контролюють надто високу швидкість, коливання напруги, тиск або температуру робочої рідини.