Багато років споживачі електроенергії мали справи з монополістом, і у них не було ніякої можливості змінити постачальника цієї послуги. Сьогодні ми живемо в інших реаліях. Починаючи з 2019 року, кожен промисловий споживач отримав можливість самостійно вибирати собі постачальника електроенергії, орієнтуючись на ціни і якість послуг, що надаються. Зараз на ринку діють різні провайдери, так що має сенс ознайомитися з їх умовами постачання електроенергії і вибрати той варіант, який влаштує найбільше. Наприклад, споживачам варто звернути увагу на компанію ПІВДЕНЬ ЕНЕРГО ЗБУТ, що є постачальником електроенергії для промислових споживачів.

Незважаючи на багаторічну звичку тих же промисловців отримувати послугу від монополіста ринку, сьогодні є сенс переглянути свої договори і вибрати найбільш вигідний варіант. Звичайно, перед тим як перейти до нового постачальника, споживач повинен попередити того, з ким мав справи раніше. Це може зайняти деякий час, тому має сенс почати перехід завчасно, щоб не потрапити під штрафні санкції. Приєднавшись до нового постачальника електроенергії, споживач зможе отримувати послугу вже на нових умовах.

Монополія, прощавай

Насправді ні в жодній розвиненій країні не існує монополії на постачання електроенергії. Споживачі мають повне право вибирати постачальника, який повністю задовольняє його запитам і забезпечує найбільш вигідну на ринку ціну. З 2019 року в нашій країні теж почала застосовуватися європейська модель використання електроенергії. Природно, це створило деякі умови для зміни українського енергетичного ринку. В підсумку була зруйнована багаторічна монополія, і на ринок вийшли нові постачальники послуг, а також обслуговуючі компанії.

Сьогодні ми можемо спостерігати цілком зрозумілу закономірність, що дозволяє споживачам самостійно вибирати зручного постачальника послуг. Зараз встановлюється певний баланс між постачальниками і споживачами, причому, перші переглядають свої умови поставок, щоб залишатися конкурентоспроможними і цікавими для споживачів. Щодо споживачів, вони мають можливість укладати договори на тривалий період і тим самим планувати свої витрати.