Найдорожче не завжди означає найкраще. Наприклад, в нашому кліматі дорогий і красивий мармур практично не використовується в якості будівельного матеріалу для надгробків. Це тому, що вапнякова скеля швидко руйнується при контакті з водою і морозом. Після десяти років в нашому кліматі і після контакту з забрудненням від кислотних дощів такі надгробки, без сумніву, будуть в жалюгідному стані, і навіть самий ретельний догляд та чистка не допоможуть.

Ви можете зробити надгробну плиту з мармуру, якщо вам вдасться забезпечити ізоляцію від прямого впливу погодних умов, але це непросто. Слід пам'ятати, що сучасні міста це не курорти з кришталевим повітрям. Вихлопні гази та інші забруднення є небезпечними для хімічно нестійких каменів, що можна побачити, коли приходить час доглядати за могилою. Навіть якщо піклуватися про могили регулярно, це не допоможе.

Пам'ятники та надгробки, перевірені століттями

У нашій країні для пам'ятників використовується граніт, який, незалежно від його походження, є дуже міцним матеріалом. Купити якісні пам'ятники Львів пропонує за посиланням. Іноді також використовують піщаник, який при належному (хоча і трудомісткому) догляді стане витонченим матеріалом для таких цілей. У багатьох регіонах піщаник був найбільш використовуваним каменем протягом століть.

Вже на першому етапі вибору необхідно враховувати все це, щоб в майбутньому очищення могили і догляд за нею були не надто обтяжливими. Тому необхідно спланувати місце, де будуть покладені букети і похоронні вінки, щоб вони не залишали плям і пошкоджень. Могильні свічки теж повинні мати фіксоване місце, тому що парафін може залишати плями.

Екзотичні надгробки

Багато каменярів пропонують китайські та індійські надгробки, які, незважаючи на погану думку про них, часто перевершують якісний дорогий камінь, імпортований із західних країн. Якщо ви не можете дозволити собі дорогу надгробну плиту, варто пошукати китайські надгробки, можливо, вони здивують вас і, безсумнівно, порадують кишеню.

Слідкуйте за якістю

Завжди враховуйте свої можливості і час, який ви можете присвятити прибиранню та догляду за могилами. Більшість типів каменів, які використовуються для надгробків, мають подібні властивості незалежно від того, на якому континенті вони добувалися. Іноді трапляється, що деякі камені (особливо найтвердіші) можуть зламатися. Це відбувається в результаті раптової зміни температури. У спекотні дні темна надгробна плита може досягати температури 70 градусів, а в деяких випадках навіть вище, а якщо раптово випадає сильний дощ, то виникає небезпека пошкодження. Якщо надгробок витримає це випробування неушкодженим, це ознака того, що камінь не має внутрішніх напружень і збереже свій ідеальний зовнішній вигляд протягом багатьох років. Камінь є натуральною сировиною, тому не можна виключати дефекти і недоліки.