Через оздоровчі ефекти олія з чорного кмину має постійно з'являтися в меню. Дізнайтеся, що вона містить і як впливає на організм людини.

Хоча вона відома і цінується з давніх-давен (в той час його називали золотом фараонів), в нашій країні ця олія все ще не дуже популярна і використовується рідко. Шкода, тому що вона відноситься до найздоровіших масел. Вона холодного віджиму і, таким чином, зберігає всі активні речовини. Може використовуватися як всередину, так і зовні. Завдяки інгредієнтам олія кмину з Єгипту Королівська відрізняється винятковою користю для здоров'я. Масло чорного кмину, перш за все, є відмінним джерелом ненасичених жирних кислот, вітамінів: А, Е, F, B1, B3, B6, стеринів, бета-каротину, біотину, мінералів (цинк, селен, магній, кальцій, залізо, натрій, Калій) і сильних антиоксидантів. Проте, найбільш важливим інгредієнтом вважається тімохінон - хімічна сполука, яка є компонентом ефірної олії чорного насіння в має протизапальну, знеболюючу і протиракову дію.

З якими недугами допомагає впоратися олія з чорного кмину?

  • Завдяки своєму складу, олія чорного кмину може допомогти полегшити симптоми багатьох захворювань.
  • Допомагає при алергії і рецидивуючих інфекціях верхніх дихальних шляхів, заспокоює сінну лихоманку.
  • Знижує артеріальний тиск і рівень холестерину, запобігає утворенню тромбів, захищає від серцево-судинних захворювань.
  • Регулює рівень цукру в крові і функції підшлункової залози.
  • Запобігає остеопорозу, підтримуючи процеси, які збільшують щільність кістки.
  • Має заспокійливий ефект і підвищує стійкість до стресів.
  • Допомагає при шлунково-кишкових захворюваннях, таких як рефлюкс, виразка дванадцятипалої кишки, харчове отруєння.
  • Ефективно бореться з Helicobacter pylori, який є однією з основних причин виразкової хвороби.
  • Корисне для функції печінки.
  • Підвищує імунітет організму.
  • Допомагає боротися з вільними радикалами і володіє сильним окислювальним ефектом, завдяки якому захищає від раку.

Олію чорного кмину також можна використовувати зовні. Вона захищає шкіру від сонячних опіків, прискорює загоєння ран, покращує стан шкіри, підтримує лікування шкірних захворювань, таких як прищі, атопічний дерматит, лишайник або лупа. Рекомендується для людей із сухою і чутливою шкірою, оскільки зволожує і уповільнює процеси старіння. Також позитивно впливає на стан волосся, надає їм гнучкість і блиск. Зміцнює структуру волосся, доглядає за їх кінцями, закриває кутикулу і глибоко живить. Запобігає випаданню волосся і облисіння, стимулює ріст волосся.

Як використовувати

При купівлі масла чорного кмину переконайтеся, що воно максимально свіже, звичайно холодного віджиму, нерафіноване, нефільтроване і неочищене. Його також слід зберігати в холодильнику в більш темній пляшці, що захищає від сонячного світла. Пам'ятайте, що масло чорного кмину слід вживати в сирому вигляді. Не підходить для смаження і приготування їжі.

Дорослим рекомендується по 1-2 чайної ложки в день, бажано під час їжі, а дітям після року - по чайній ложці в день, від 2 до 4 років - по 1/2 чайної ложки в день, старше 5 років - по 1 чайній ложці в день.

Вагітні жінки повинні відмовитися від цієї олії, тому що активні речовини, які вона містить, можуть викликати скорочення матки. Масло чорного кмину через численні ефірні масла, що містяться в насінні, характеризується досить сильним смаком і ароматом, який підходить далеко не всім. У такому разі ви можете використовувати масло чорного кмину в капсулах.

Ви також можете додати олію в кашу, салати, салати, супи, пасти, коктейлі, йогурти, овочеві і фруктові соки або смузі. Масло чорного кмину може бути одним з інгредієнтів в соусі або салаті і овочевому соусі. Щоб насолодитися смаком такий заправки, просто змішайте декілька столових ложок рапсового масла, одну чайну ложку масла чорного кмину, лимонний сік, чайну ложку гірчиці. Щоб перебити злегка гострий смак соусу, варто додати столову ложку кленового сиропу або меду.