Фінансовий консалтинг

Основна мета наймання фінансових консультантів — поліпшення фінансових показників підприємства. Команда фахівців із відповідною підготовкою за запитом клієнта проводить аналіз бізнесу й готує пакет рекомендацій, які допоможуть уникнути фінансових проблем або подолати їх, якщо вони вже виникли.

У кожному випадку перелік необхідних робіт у рамках послуги «фінансовий консалтинг» обумовлюється і узгоджується із замовником індивідуально. Спеціалізовані компанії, такі як 4E CONSULTING, готові:

  • провести аналітичну роботу;
  • забезпечити допомогу в стратегічному плануванні на підприємстві;
  • надати консультації з питань управління грошовими потоками та фінансовими ризиками, податкового і страхового планування, інвестування та кредитування.

Коли можна й потрібно звертатися по допомогу до фінансових консультантів

Стартап. Щоб не допустити багатьох помилок, варто задуматися про співпрацю з консалтинговою фірмою ще на етапі становлення бізнесу, поки він перебуває у статусі стартапу. Як показує практика, більшість підприємців, які наважуються організувати власну справу, часто мають унікальний досвід в основному напрямі, але недостатньо обізнані у фінансовій сфері. Експерт допоможе підготувати детальний і реалістичний бізнес-план із ключовими фінансово-економічними показниками та передбачити основні ризики.

Розвиток. Бізнес активно розвивається, з’являються плани освоєння нових продуктів, ринків і ніш. Чи доцільно це? Які ризики потрібно врахувати? Які витрати і прибуток можуть бути на етапі входження та в середньостроковій перспективі? На чому можна заощадити? На всі ці запитання допоможе дати обґрунтовану відповідь фінансовий консультант. 

Будь-якій компанії періодично потрібна професійна допомога щодо бізнес-планування, удосконалення системи бюджетування, управління грошовими потоками й навіть податкової оптимізації. Завдяки консультантам можна передбачити й уникнути багатьох ризиків.

Проблеми. Будь-який бізнес може зайти у глухий кут та стикнутися з різноплановими фінансовими проблемами. У таких випадках варто почати із всебічного аналізу, який допоможе виявити причини кризи. Незалежні консультанти вивчать проблематику організації та допоможуть зрозуміти, у чому полягає причина погіршення становища компанії та як провести її фінансове оздоровлення. Незадовільна структура балансу, проблеми з дебіторською заборгованістю, касові розриви, відсутність резервів тощо — усе це потрібно виявити, оцінити і знайти шляхи вирішення проблеми.

Кредити та інвестиції. Допомога експертів з унікальними знаннями та навичками у фінансовій сфері доречна в ситуаціях, коли компанії потрібне додаткове фінансування. Пошук інвесторів, отримання кредитів — фінансовий консультант допоможе знайти і втілити найкращий з усіх можливих варіантів. Те ж саме стосується інвестицій: керуючись рекомендаціями фахівця, організація зможе використати свій капітал із максимальною користю.

Фінансовий консалтинг: етапи роботи

Незалежно від поставлених завдань діяльність консалтингової компанії передбачає:

  1. Аналітичну роботу — вивчення документації, аналіз проблем, проєктів, цілей.
  2. Планування (проєктування) — підготовку рекомендацій на основі даних проведеного аналізу.
  3. Консультування клієнта.
  4. Реалізацію плану.

Скориставшись рекомендаціями, отриманими в рамках послуги фінансового консалтингу, компанія:

  • може грамотно розподіляти свої активи;
  • отримує об’єктивну оцінку поточного фінансового стану;
  • може приймати правильні рішення, що стосуються окремих проєктів і подальшого розвитку бізнесу в цілому.