Небезпека зневоднення у дітей набагато більша, оскільки вони постійно грають, часто просто забувають пити достатню кількість рідини. Ось чому батьки повинні знати, які перші ознаки зневоднення, для своєчасного реагування, щоб уникнути серйозних наслідків.

Малюк стає нервовим

Одним із симптомів можливого зневоднення дитини є її надмірна дратівливість. Коли вона постійно скаржиться, що не може заспокоїтися, нервує, піднімається температура, з'являється пронос або блювота, необхідно взяти до уваги гіпотезу зневоднення. Іншим симптомом, який приведе до цього діагнозу, є те, що в таких випадках дитина майже не плаче, так як для сліз не вистачає рідини.

Сухі губи і шкіра

Ознаками є дуже суха шкіра і губи, запалі очі. Якщо ви виявите ці симптоми, то крім негайного забезпечення водою, потрібно терміново звернутися до професійного педіатра. Ви можете його знайти у Львові, звернувшись на сайт https://inlor.com.ua/specialities/pediatrics/ медичного центру "InLor".

Сухий підгузник

Один із сигналів, який педіатри відзначають як особливо важливий і свідчить про зневоднення, - це мінімальна кількість сечі або її відсутність. Це можна встановити, якщо підгузник вашої дитини залишається сухим протягом кількох годин, а діти більш старшого віку не ходять в туалет більше 8 годин. Тривала відсутність сечі означає, що у дитини є проблема, і ймовірною причиною цього є сильне зневоднення. У таких випадках сеча має набагато більш темний колір, ніж зазвичай.

Незвичний спокій

Надмірна і незвичайна втома, що супроводжується раптової сонливістю, також можуть бути симптомами зневоднення.

Що потрібно зробити, щоб запобігти зневодненню?

Перш за все, особливо в теплу погоду, коли діти більше пітніють, необхідно компенсувати втрату рідини. Діти часто забувають пити воду, захоплені грою. Ось чому важливо носити з собою пляшку води (вона не повинна бути холодною), особливо в літні місяці. Фруктові соки і газовані напої не тільки не втамовують спрагу, але також діють як бумеранг, збільшуючи ступінь зневоднення організму.

Якщо ваша дитина хвора або має високу температуру, воду слід часто приймати невеликими ковтками.

Якщо малюк втратив багато рідини через блювання або діарею, він також відчуває нестачу в мінеральних солях, які важливі для організму. Для того щоб відновити баланс, потрібно звернутися до лікаря, а до його приїзду можна дати йому воду з цукром.