Картоплекопалка - відмінний інструмент для викопування картоплі на заміській ділянці або полі. Це пристрій, який дозволяє прискорити процес викопування картоплі з землі. Руками робити це в 21 столітті дуже довго і виснажливо, тому було б нерозумно не скористатися новим способом викопування картоплі - картоплекопалкою. Ефективна картоплекопалка до мотоблока - незамінний вид навісного обладнання для людей, що мають в своєму розпорядженні мотоблок і присадибну ділянку. Вона значно полегшить вам працю і прискорить збір врожаю. Як і практично будь-який інший вид додаткового обладнання, картоплекопалку на мотоблок можна виготовити самостійно.

При покупці або самостійному виготовленні звертайте увагу на потужність, на яку розраховано дане навісне обладнання - важливо щоб вона збігалася з можливостями вашого мотоблока. В іншому випадку копка картоплі мотоблоком не принесе бажаного результату.

Види картоплекопачів до мотоблока

  • Простий (стрілчасті, однорядні, віялові). Мають нескладную конструкцію, рухомі деталі та механізми відсутні. Конструкція залежить від індивідуальних переваг і особливостей мотоблока. Працюють за принципом звичайної лопати - заглиблюються в землю, піднімають її, здобуваючи картоплю. Досить просте і зручне пристосування. Мінуси - картопля погано очищається від землі під час вибірки.
  • Вібраційний. Принцип роботи складніший. Він оснащений підрізними ножами для грунту і вібруючою сіткою. Після підняття пласта землі, він разом з картоплею потрапляє на цю решітку, де під дією вібрацій картопля досить ретельно очищається від зайвої землі. Найбільш оптимальними і популярними моделями за свої невеликі габарити і продуктивність стали картоплекопалки ККМ-1 і КВМ-3.
  • Транспортерна копалка на мотоблок. Найбільш складний і механізований вид копача. Крім плуга конструкцією передбачена спеціальна транспортерна стрічка, за допомогою якої відбувається якісне очищення картоплі від землі і навіть бруду. Перевага, в порівнянні з іншими видами копалок, полягає в значній продуктивності і швидкості викопування, малогабаритності і зручність агрегату.
  • Універсальна. Гібридні варіанти, що поєднують конструктивні особливості відразу декількох видів. Все залежить від особливостей використання.