Для того, щоб автомобільний двигун працював нормально тривалий проміжок часу, необхідно забезпечити своєчасну заміну масла. Саме якісна моторна олива є запорукою безперебійної роботи всіх вузлів машини. Обираючи цей продукт кожен автомобіліст має враховувати важливі фактори.

Різновиди оливи для авто

Масло для двигуна автівки може бути:

  • мінеральним;
  • синтетичним:
  • напівсинтетичним;
  • гідрокрекінговим.

Кожному виду оливи притаманні певні властивості та різний рівень в’язкості.

На що звернути увагу

Перш за все, слід уважно вивчити документацію, яка додається до кожного транспортного засобу. Слід обирати ту марку оливи,що відповідає найбільш за критеріями, яку рекомендовані автовиробником. При цьому враховується тип двигуна та рік його виробництва.

Необхідно звертати увагу на умови, в яких експлуатується автівка. Вони можуть бути середніми або тяжкими.

При виборі моторної оливи необхідно враховувати ступінь зносу мотору. Пробіг має також чимале значення. Важливо, щоб матеріали , які розташовані всередині двигуна, були сумісні з видом мастила. Наприклад, вітрильна гума, яка є в моторах «класичної» LADA, не сумісна з синтетичною оливою.

Коли пробіг машини перевищує сто тисяч кілометрів, необхідно використовувати оливу, до складу якої входять протизносні присадки. Купувати зимове масло не слід, якщо машина буде розміщуватись в теплому гаражі. Також слід розуміти, що не існує жодної «синтетики», яка зможе реанімувати старий двигун. Заливка дешевої мінеральної оливи в сучасний мотор призведе до його швидкого псування.

При виборі автомобільної оливи слід розібратись з абревіатурами. По першій цифрі можна дізнатись за температуру, при якій виникає втрата в’язкості мастила. Для цього необхідно від числа відняти 35. Символ W означає, що дана моторна олива розрахована на зимові умови експлуатації. За наступними двома цифрами можна зрозуміти , якою повинна бути температура, при якій може експлуатуватися автівка.

Бажано обирати моторну оливу, яку випускають відомі виробники. Не слід купувати мастила в сумнівних торгівельних точках. Пам’ятайте, що підробка може завдати невиправної шкоди і двигуну, і іншим вузлам автомобіля.