Карабін - це довгасте металеве кільце з нерухомою частиною (корпусом) та рухомою частиною - відкриваючим замком на одній із сторін. Карабін є сполучним елементом і використовується для швидкого та ефективного з'єднання різних елементів, зазвичай він є частиною системи запобігання. Назва карабіна походить від німецької мови (karabinerhaken) і походить від "замикається на гачок", на якому кавалеристи вішали свої карабіни. А дізнатися більше про карабіни ви можете за посиланням.

Карабіни для сходження найчастіше виготовляються з дуже легких і міцних матеріалів - алюмінієвих сплавів (а іноді і титану). Це дає їм одночасно низьку вагу та велику вантажопідйомність. Все обладнання для скелелазіння - це елемент, від якого залежить здоров’я та життя. Карабіни для підйому, як частина системи запобігання, є ключовим елементом забезпечення безпеки під час підйому. Вони повинні підтримувати і зупиняти падаючого альпініста. Карабіни бувають різних розмірів, форм та типів і є основним, необхідним та найбільш характерним елементом обладнання альпіністів. Карабіни для сходження в основному використовуються для запобігання падіння та побудови позиції.

Щоб вибрати все спорядження, включаючи карабін для сходження, слід звернути увагу на запланований спосіб та мету його використання:

Карабіни за формою

Конструкція карабінів для скелелазіння:

  • корпус;
  • рухлива частина;
  • замок.

Розміри карабінів визначаються розмірами їх поздовжньої осі, поперечної осі, просвіту та їх ваги. Зазор - це максимальна відстань між пряжкою з повністю відкритим плечем. Чим він більший, тим більше місця для мотузки, ремінців та вузлів.

Асиметричний D-подібний карабін

В даний час це один з найбільш використовуваних і популярних карабінів. Вони були створені невеликою модифікацією простіших у конструкції карабінів.

В одному кінці карабін трохи звужується, щоб зменшити власну вагу, а це означає, що асиметричні карабіни досягають хороших міцнісних властивостей при відносно невеликій вазі. Вони займають мало місця. Замок відкривається досить широко, щоб збільшити функціональність цього типу карабінів у стресових і складних ситуаціях.

Асиметричні карабіни характеризуються сприятливим розподілом сили удару завдяки асиметричній структурі, а діючі навантаження, як правило, передаються в зміщеній осі.

Після відкриття замку такі карабіни мають порівняно більший кліренс порівняно з карабінами інших форм. Завдяки своїй асиметричній структурі вони зручніші і простіші. З іншого боку, з тієї ж причини вони, на жаль, трохи менш місткі для подвійних або подвійних мотузок.

Асиметричний D-образний карабін для підйому є основним елементом, який використовується для швидкого затягування. На жаль, цей тип карабіна схильний до пошкоджень.

Карабін у формі груші

Головною перевагою цього типу є широке відкриття та великий зазор. На жаль, він має більшу вагу та розмір. Основне застосування - кріплення пристроїв для запобігання падіння та для спуску, часто також побудови позицій.

Карабіни захищені від відкривання простим ручним загвинчуванням або більш надійним автоматичним (автоматичні типи - магнітні, храпові та популярні Twist Lock, Triple-lock або Twist-lock Plus). Автоматичні рішення також збільшують ціну.