Придбання нерухомості - справа зовсім непроста. А для того, щоб така довгоочікувана покупка не стала прикрим розчаруванням, потрібно все детально продумати.

Що потрібно враховувати при виборі нерухомості
Яку суму грошей ви готові витратити на покупку житла. Від неї залежить багато чого, зокрема квадратура квартири, місце розташування і тип будинку. Наприклад, якщо ви маєте в своєму розпорядженні невелику сумою грошей і при цьому не плануєте брати кредит, то ви можете розраховувати на невелику 1-2 кімнатну квартиру, розташовану в спальному районі. Якщо грошей досить, тоді можна подумати про покупку просторої квартири в новобудові або ж можна купити невелику квартиру в центрі міста. Також не потрібно забувати про те, що гроші вам ще знадобляться на оформлення документів.
Якщо ви плануєте купувати квартиру в іпотеку, пам'ятайте, що іпотека береться на тривалий термін, а за цей час може статися багато непередбачених моментів. Наприклад, поломка автомобіля, ремонт, якого обійдеться у велику суму, скорочення на роботі, глобальні кризи та ще багато чого. І якщо у вас виникнуть складності зі сплатою іпотечного кредиту, то за умовами договору, банк має право відібрати житло. Тому ще на начальному етапі дуже важливо розрахувати свою платоспроможність, щоб не мати негативних наслідків. При виборі програми іпотечного кредитування варто віддавати перевагу тим програмам, розмір платежів у яких не перевищував би більше 30%.

Тепер необхідно визначитися з ринком нерухомості. Це може бути первинний або вторинний ринок житла. Кожен з них має свої особливості.
Переваги покупки квартири на вторинному ринку. Ви можете відразу ж в'їхати в квартиру. Як правило, такі квартири продаються вже з ремонтом. А з часом ви зможете зробити ремонт за своїм бажанням.
Самий головний недолік квартир на вторинному ринку - це звісно, стан самого будинку. Адже будинки, побудовані 30 років тому, а то і більше, знаходяться в досить жалюгідному стані.

Переваги первинного ринку нерухомості. Купуючи житло на стадії будівництва, ви можете непогано заощадити. Квартири в новобудовах мають поліпшені і продумані планування на відміну від квартир, побудованих в далекі 70-80 роки.Для будівництва сучасної житлової нерухомості використовуються якісні і сучасні будівельні матеріали. В новобудовах є облаштовані прибудинкові території і парковки, власна інфраструктура. А в деяких будинках є підземні паркінги. Квартири в нових житлових комплексах ліквідніші, ніж об`єкти нерухомості на вторинному ринку.
Вибір очевидний, але останнє слово завжди за покупцем.