новые воротаКонсольні відкатні ворота встановлюються на території приватних будинків, складів, промислових і комерційних об'єктів. Перевага конструкції полягає в зрушенні стулки, яка зміщується в одній площині з рамою. Для облаштування необхідно вивчити основні конструктивні елементи, особливості комплектації.

Читайте також: Відкатні ворота своїми руками

Конструкція воріт

Існує 3 види відкатних воріт - консольні, рейкові і підвісні. Найчастіше вибирають перші, оскільки вони не мають обмежень по висоті, проїзд не займають рейки або інші види направляючих елементів. Потрібні мінімальні зміни стандартних орних воріт.

Консольні конструкції складаються з опорних стовпів, заставного елементу (фундаменту) для опорних катків, стулки. Рух відбувається по направляючій балці, закріпленій в нижній частині каркаса. У неї входять ролики опор. Плавність зрушення забезпечують додаткові компоненти фурнітури.

Screenshot-11

З чого складаються відкатні ворота:

  1. Заставний елемент. Встановлюється у фундамент, розташований з боку відкривання стулки. Потрібний для монтажу фурнітури, автоматики. Складається зі швелерів, що утворюють п-образную конструкцію. До них приварюється 2 стовпи квадратного перерізу 80*80 або 100*100 мм. Для фіксації використовують сталеві прутки.
     
  2. Каркас стулки. У раму з т-образного профілю встановлюють сталеві куточки і труби для поліпшення жорсткості. Вимоги: мінімальна вага, збереження геометрії під час руху. Для виготовлення рекомендується використати набори "Звари сам" з порізаним профілем і доповненнями. Складання здійснюють по кресленню.
     
  3. Обшивка для стулки. Захищає від проникнення на територію, є додатковим елементом жорсткості. Для обшивки часто використовують профнастил або сэндвич-панели. Альтернатива - набірні матеріали. Можна встановити дерев'яну або сталеву (алюмінієву) фільонку.
     
  4. Фурнітура для відкатних воріт. З його допомогою відбувається зрушення відкатної стулки.

Додатково встановлюється автоматика для відкатних воріт.

У комплектацію автоматики входить:

  • електропривод;
  • кінцеві вимикачі;
  • пульт д/у.

Для поліпшення системи можна придбати фотоелементи, сигнальний ліхтар, зовнішній підсилювач радіосигналу для збільшення дальності дистанційного керування.

Огляд комплекту фурнітури

Набір фурнітури підбирається по максимальній масі стулки (до 400 або 800 кг) і довжині каркаса. У стандартній комплектації поставляється направляючий профіль, 2 роликових опори, уловлювачі (верхній і нижній), нижній і верхні ролики для утримання стулки під час консольного відкривання.

На що звернути увагу при виборі комплекту фурнітури:

  • товщина стали. Для направляючого профілю і уловлювачів не менше 3,5 мм;
  • метал оцинкований, покриття однорідне по усій поверхні;
  • нижній ролик металевий, пластиковий не витримує значних навантажень, особливо взимку;
  • підшипники на роликових опорах закриті, 201 або 301. Останні потрібні для важких стулок.

При проектуванні і облаштуванні відкатних воріт враховують усі нюанси - від розрахунку конструкції до вибору фурнітури і набору автоматики. Консультація у профільних фахівців допоможе уникнути поширених помилок, підібрати комплектуючі.