У співпраці з правоохоронцями та природоохоронними інституціями мерія розпочала кампанію із захисту ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща» від засмічення. Так, сьогодні Залізнична адміністрація вивозить накопичене сміття, а поліція розпочала посилене патрулювання. За інформацією від Романа Яциковича, представника міського департаменту з питань поводження з відходами, згодом територію заказника буде ознаковано та встановлено камери відеоспостереження.

«У п’ятницю було прийнято рішення виконавчого комітету «Про вжиття невідкладних заходів щодо приведення до належного санітарного стану території ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща». Одним із перших заходів, відповідно до рішення виконавчого комітету, буде ознакування території, встановлення відеоспостереження і очистка території від сміття. Зараз районна адміністрація звозить сміття до дороги і перевантажує його на великі машини. Сміття є багато, ми вже вивезли понад 40 тонн. Будемо намагатися до кінця місяця – середини серпня повністю очистити заказник.

Далі маємо ознакувати територію і встановити відповідні знаки, що це – ландшафтний заказник», - розповів Роман Яцикович.

Зі свого боку патрульна поліція організувала екіпажі, які вже від сьогодні у посиленому режимі патрулюватимуть територію заказника «Торфовище Білогорща». На порушників чекає штраф до 170 тис. грн.

«Оскільки «Торфовище Білогорща» - це територіальний заказник, збільшено кількість патрульних нарядів сюди, які будуть патрулювати цю територію, щоб забезпечити безпеку і порядок, а також не допустити викиди будь-якого сміття», - розповів заступник командира першого батальйону поліції у Львівській області, капітан поліції, Ярослав Антонюк.

Як зазначають в управлінні екології та природних ресурсів, територія ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща» - це територія з унікальною і багатою екосистемою: 16 червонокнижних видів, сотні видів флори і фауни. Торфовище слугує не лише буфером, але й природним фільтром, що приймає на себе вітри з промзони, очищує і зволожує повітря. Ця територія дуже сильно заболочена, через що тут збереглася дика природа. Площа заказника 58 га, що співмірно з територією Стрийського парку.

«Після ухвали ЛМР, яка була проголосована у травні цього року, розпочався процес розробки землевпорядної документації. Сподіваємося, що її розробка буде завершена до кінця року. Водночас управлінням екології передбачено кошти на ознакування території як особливо цінної, і протягом місця будуть встановлені межові знаки із зазначенням того, якою є відповідальність за порушення», - розповіла Олександра Сладкова.

Щодо локацій, куди мешканці можуть вивести будівельне сміття, то за інформацією департаменту з питань поводження з відходами, на території міста протягом останніх двох років діють два пункти прийому великогабитного та будівельного сміття – на вул. Жовківська, 18 та вул. Князя Лева, 4а.

«Якщо у мешканців є потреба вивести будівельне сміття, то на території міста працюють 5 компаній-перевізників, і кожна з них надає послугу вивезення будівельного сміття. Також, наш комунальний перевізник ЛКП «Львівспецкомунтранс» обслуговує два майданчики, куди можна здати будівельні відходи. Їх можна привезти самостійно. Вагою до 1 тонни приймають безкоштовно. Після тонни є оплата. Також можна замовити послугу з вивезення будівельних відходів «під ключ». Коштуватиме це 2100 грн», - додав Роман Яцикович.