Мурованська загальноосвітня школа у середу, 27 січня, відзначить 20-річчя із дня відкриття. Заклад будували майже два десятиліття.

У той час діти навчались у три зміни, тому постала потреба у нові, просторій школі.

«Фундамент заклали ще за Радянського Союзу, але він так довго стояв без діла, що там почали пастись кози. У мешканців села тоді був вибір: будувати нову церкву чи школу. Коли громада вирішила будувати ще одну церкву у селі, я переконав їх, що нова школа потрібна більше. Для всіх було дивно, що священик сказав будувати не церкву», - розповів настоятель церкви Введення в храм Пресвятої Богородиці отець Тарас.

Будівництво закладу відбувалось спільними зусиллями. До неї долучились усі: і посадовці, і громада, і церква. Мешканці села своїми силами робили внутрішні роботи, облаштовували кабінети та навіть приносили дверні ручки.

«Клямки на дверях у школі були всі різні: хто які мав – такі приніс. Шифер зняли з колгоспу та накрили ним будівлю. Будівництво цієї школи яскравий приклад того, як громада може впливати на розвиток свого села, своєї інфраструктури, свого добробуту. Люди взяли під опіку цей проект, і тому він вдався», - розповів екс-керівник головного управління освіти і науки Львівщини, який зараз очолює Львівський автодорожній коледж НУ «Львівська політехніка»  Михайло Брегін.

Зараз у школі працюють більше як 40 вчителів та навчаються понад півтисячі учнів із Мурованого, Малехова та навіть зі Львова. Школа є опорною як заклад нового типу «Школа сприяння здоров’ю дітей» і включена у всеукраїнську мережу таких навчальних закладів.

За словами директора школи Андрія Юзича, школа розвивається і вдосконалюється: у ній випускають власну газету, наповнюють сайт, а учні є переможцями олімпіад.

«Ми повністю переробили їдальню, змінили харчування, маємо чотири різних меню. Працює багато гуртків: танцювальний, баскетбольний, волейбольний. У  відділі мистецтв, для якого ми придбали нові музичні інструменти, діти освоюють музичну грамоту. Нещодавно відремонтували повністю актовий зал, облаштували нову сцену», - акцентував Андрій Юзич.

Для організації дистанційного навчання для кожного класу закупили нові вебкамери, навушники, покращили швидкість інтернету.

У планах дирекції вдосконалити систему безпеки у школі, автоматизувати сповіщення для батьків про відсутність чи присутність дитини у школі, встановити огорожу.

За останніх кілька років у школу вклали понад 15 мільйонів гривень. Заклад бере участь у конкурсі мікропроектів, різних обласних програмах тощо.

За словами Михайла Брегіна прикладом мурованської громади тоді надихнулось не одне село.

«Услід за Мурованим свої проекти із будівництва нових шкіл почали втілювати Старий Кропивник, Містки та інші села. Активність місцевих громад дала поштовх до розвитку програми мікропроектів, де елемент співфінансування відіграє важливу роль. Уже тоді ми побачили як має працювати децентралізація і яку роль у цьому відіграє громада», - наголосив Михайло Брегін.

Зазначимо, упродовж останніх п’яти років дії Програми вдалось реалізувати майже чотири з половиною тисячі місцевих ініціатив у різних галузях. Зокрема, за цей період в освіті реалізували 1820 проєктів на загальну суму понад 437,7 млн грн, з яких 200,9 млн грн це кошти обласного бюджету; 152,8 млн грн – місцеві бюджети та 84 млн грн небюджетних коштів.