Як розповів директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець, водопостачання у смт Рудно планують відновити вже завтра. За його словами, сьогодні колективне підприємство «Теребля», яке надає послуги з водопостачання для частини мешканців селища, має замінити найбільш аварійну ділянку водопроводу, а завтра - провести підключення на відновити подачу води. У разі потреби, долучитися і допомогти готовий і «Львівводоканал».

«Позиція Львівської міської ради категорична – водопостачання має бути відновлено у повному обсязі в найкоротші терміни.

Сьогодні для частини мешканців смт Рудно водопостачання здійснює колективне підприємство «Теребля», засновниками якого є 8 фізичних осіб. Воно здійснює там діяльність з 90-х років. На сьогодні всі мережі, які перебувають у віданні цього підприємства, є його власністю. Також воно має свердловину і відповідну інфраструктуру для подачі води. Сьогодні працівники департаменту та Водоканалу були в офісі цього підприємства, провели оперативну нараду з керівником, виїхали на основне місце пошкодження мережі, яке є, власне, причиною відсутності водопостачання зараз. Там працювали працівники КП «Теребля», була залучена техніка. Ми висловили незадоволеннями темпами робіт і визначили замінити 200 м. водопроводу – найбільш аварійну ділянку - вже сьогодні, а завтра – здійснити підключення. Якщо буде потреба, то Водоканал своїми ресурсами надасть допомогу, щоб забезпечити відновлення водопостачання у Рудно. Завтра будемо намагатися відновлювати. Бо на завтра має бути відновлена ділянка, довжиною 200 м. Загалом довжина водопроводу від свердловини до водонапірної башти складає 1 км. Ми не знаємо, в якому стані ця ділянка. Проте люди, які співпрацюють з КП «Теребля» запевнили, що вся ділянка не є такою аварійною. Тому сподіваємося, що завтра водопостачання відновимо, якщо на інших ділянках водопроводу не виникне проблем. В іншому випадку далі будемо оперативно вирішувати ці недоліки», - розповів Олександр Одинець.

Також він додав, що за останні 3 роки місто Львів інвестувало 9 млн грн на підведення водогону до межі селища та близько 10 млн грн на будівництво напірних трубопроводів для забезпечення водовідведення.

«Львів ще три роки тому завершив роботи з прокладання трубопроводу - від нашого магістрального водопроводу «Карачинів – Львів» до межі смт Рудно. І ми готові до межі селища подавати питну воду відповідної якості. Про це добре знала колишня Рудненська сільська рада. Але жодного кроку щодо будівництва водопроводів сільрада не зробила. Тільки зараз ми отримали проекти, тільки зараз ми отримали розуміння, що частково ці проекти були реалізовані за кошти субвенції, яку Львів надав сільській раді Рудного минулого і позаминулого років. Тому зараз з тим розбираємося. В мережі приватного підприємства місто Львів вкладати кошти не може. Але все буде залежати від ситуації: якщо в подальшому будуть проблеми з забезпеченням Рудного водою, то Львів буде втручатися. Будуть віднайдені механізми в рамках чинного законодавства, щоб якісно забезпечити цю послугу.

Місто Львів інвестувало 9 млн грн на підведення водогону до межі селища та інвестувало близько 10 млн грн на будівництво напірних трубопроводів для забезпечення водовідведення. На межі з селищем вже 3 роки тому були ці комунікації. Безпосередньо в середині селища будувати комунікації ми не могли, оскільки на той момент існувала Рудненська сільська рада, депутати, бюджет. Місто Львів виділяло кошти як субвенції Рудно на соціально-економічний розвиток, за які, зокрема, частково мали б бути збудовані водопровідні мережі. Але господарювати та території Рудно ми не могли, оскільки, юридично всю відповідальність за господарку несла Рудненська селищна рада, яка була органом місцевого самоврядування, яку обирали мешканці селища», - додав Олександр Одинець.

Також він наголосив, що тепер Львівська міська рада відповідальна за Рудно, в тому числі в сфері водопостачання, тому, якщо колективне підприємство не виконуватиме своїх функцій, місто знайде юридичні і технічні механізми для того, щоб забезпечити належне і якісне надання цієї послуги