Міський голова Андрій Садовий зустрівся з надзвичайним і повноважним послом Ірландії в Україні Терезою Ґілі. Говорили, зокрема, про можливі напрями для співпраці Львова з містами Ірландії, спільні проєкти в галузі культури, розширення авіасполучення, а також проведення днів цієї держави у місті.

Тереза Ґілі є першою очільницею посольства Ірландії в Україні, яке лише кілька місяців тому – у червні 2021 року – запрацювало в Києві – вперше в історії двосторонніх відносин. Урочисте відкриття відбулося 23 серпня 2021 року. Досі дипломатичні відносини підтримували через ірландського посла в Празі та на рівні почесних консульств.

Дипломатка у Львові – вперше.

«Я ще не була у вашому місті. Але перші враження від перебування тут у мене дуже позитивні», – відзначила вона.

Міський голова, своєю чергою, відзначив важливість дипломатичних стосунків з Ірландією як для країни, так і для Львова зокрема.

«Ви представляєте дуже цікаву країну і дуже важливу для України з точки зору відносин. Я гадаю, що Львів може стати чудовим майданчиком для комунікації та напрацювання спільних ідей і проєктів», – зазначив міський голова.

Відтак поспілкувались про можливі спільні точки дотику між Львовом та містами Ірландії.

«Є 3 головні напрями, які нас цікавлять. Перший – це культурна дипломатія. Другий – робота з молоддю, обміни досвідом, співпраця з університетами та школами. І третій – туризм та пізнаваність», – зазначила пані посол.

Відповідаючи на запитання мера, Тереза Ґілі розповіла про секрет успіху Ірландії в галузі економіки. Зокрема, вона акцентувала на важливості якісної освіти, розвитку науки й технологій, розробці та реалізації економічної стратегії. Відтак мер розповів про інвестиції в навчання й культуру, необхідність творення стратегій для міст тощо.

«Ми у Львові витрачаємо дуже великі кошти на освіту, і зараз ми – перші в Україні за результатами ЗНО серед випускників, – зазначив міський голова. – Наше нове завдання – це культура. Моя амбіція – щоб Львів став столицею для художників, музикантів та інших діячів культури з усього світу. Економіка має бути інноваційною, а для цього потрібні креативні люди. Окрім того, Львів має дуже розвинену сферу машинобудування, ІТ, харчову промисловість. І ми ці знання хочемо передавати далі – іншим містам України, вчити їх творити і втілювати в життя власні стратегії розвитку, і тут ми просимо вашої експертизи». Так, мер розповів пані послу про ініціативу міста зі створення 10 резиденцій – екологічної, транспортної, економічної, культурної тощо – як центрів для обміну досвідом з іншими містами держави.

Також міський голова озвучив ідею щодо проведення Днів Ірландії у Львові. Пані посол підтримала ініціативу та запевнила у всякому сприянні в організації від посольства.

Тереза Ґілі – надзвичайний і повноважний посол Ірландії в Україні з лютого 2021 року. Досі в різні роки працювала тимчасово повіреною в справах Ірландії в Пекіні, генеральним консулом у Шанхаї, обіймала різні посади в структурі Міністерства закордонних справ та торгівлі Ірландії тощо.