На вул. Парковій, 16 триває формування крони унікального 140-літнього дерева — магнолії кобус. Як розповіла начальниця управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова, вперше у Львові застосовують методику кабелінгу — стягування крони за допомогою спеціальних ременів.

«Магнолія кобус на вул. Парковій, 16 — унікальне 140-річне дерево-одноліток парку. Вона потребує стабілізації крони й убезпечення дупел. Вперше у Львові на ній буде проводитись кабелінг — стягування крони за допомогою спеціальних ременів. Ця техніка передбачає, що коли у нас є гілки, які можуть відпасти, ми їх не обрізаємо, а навпаки — стягуємо, аби зафіксувати. Так вони зможуть служити дереву ще довго. Звісно, це набагато складніше, ніж просто обрізати, і це — перший випадок у Львові, коли така техніка буде використана на дереві. Вартість робіт становить орієнтовно 16 тис. грн. Фінансує місцева ІТ-компанія Levi9″, — розповіла начальниця управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова.

Так, як зазначила одна із ініціаторок акції, менеджерка ІТ-компанії Levi9 Софія Селіщева, співробітники оголосили спільний збір коштів для порятунку дерева: «Ми виступили, у співпраці з міськрадою, спонсорами лікування цієї магнолії. Прийняли таке рішення доволі спонтанно — після того, як дізнались, що це дерево хворіє. Отже, ми оголосили про збір коштів серед колег, і, відповідно, поставили скриньку. Усі співробітники мали змогу долучитись».

Відомо, що наразі вже видалили аварійні гілки дерева, що несли загрозу для перехожих та автівок.

«Ми видалили небезпечні речі та гілки, які несли загрозу, та прогнозуємо ступінь ураження деревини. Нам потрібно визначити, наскільки ця деревина була вражена, аби гілки не висіли та не створювали вигляд здорових. Є дуже тонка межа між гарним та безпечним», — зазначив фітопатолог, арборист Ігор Сінгер.