Цього тижня з обласного бюджету розпочали фінансування Регіональної програми розвитку містобудівного кадастру та просторового планування в частині  розвитку земельних відносин.

 Зокрема, всього спрямували на цю мету субвенцію з обласного бюджету місцевим бюджетам територіальних громад у сумі 2380,0 тис. гривень. За ці кошти планують оплатити роботи з інвентаризації земель (459,7 тис. грн) та провести  нормативно-грошову оцінку земель (1920,3 тис. грн).

«Проведення інвентаризації земель та НГО дасть змогу місцевим громадам збільшити надходження платежів до місцевих бюджетів від земельного податку та орендної плати за землю,  дозволить якісніше фіксувати використання земель, їх правовий режим, межі та розміри земельних ділянок на місцевості», - зазначив директор департаменту фінансів Львівської ОДА Олег Демків.

Як розповіла директора департаменту архітектури та розвитку містобудування облдержадміністрації Олена Василько, ці гроші призначені для інвентаризації земель історико-культурного призначення під об'єктами культурної спадщини і передбачені Регіональною програмою розвитку містобудівного кадастру та просторового планування на 2021-2025 роки. Вибрані насамперед пам‘ятки, які планується фінансувати в межах обласної програми охорони, збереження і популяризації історико-культурної спадщини на Львівщині у 2021-2025 рр.

«Такі документи важливі тим, що в них буде зафіксовано використання земель, їх правовий режим, межі охоронних зон, розміри земельних ділянок на місцевості. Повний пакет документів на пам’ятку дозволить здійснювати контроль за використанням і охороною земель; швидше запустити процеси реставрації, убезпечити від незаконних посягань на території об’єктів та суттєво пришвидшити подання заявок на різні державні та міжнародні конкурси», - зазначила Олена Василько.

«Також у межах регіональної програми передбачені кошти для оновлення нормативно-грошової оцінки земель. Щоб виготовити ці документи, проводиться порівняльний аналіз ефективності використання земельних ділянок різного цільового призначення, враховуються оновлені локальні фактори (наприклад, побудована дорога, проведене освітлення вулиць, шумоізоляція, доступ до інфраструктурних об’єктів тощо), що суттєво впливає на ціну земельної ділянки. Оновлені дані щодо нормативно-грошової оцінки  стають підставою для перегляду орендодавцем розміру орендної плати в укладених договорах оренди землі, та сприяють більш ефективному наповненню місцевого бюджету», - зазначила Олена Василько.

Всього у напрямку розвитку земельних відносин у межах Регіональної програми розвитку містобудівного кадастру та просторового планування передбачено в поточному році надати субвенцію з обласного бюджету в сумі 4,0 млн грн для 30 територіальних громад області.