Нещодавно, 1 жовтня, ОСББ з Ужгорода, Іршави, Мукачево та Чернівців приїхали до Львова, щоб оглянути два будинки енергоефективного району на Сихові та поспілкуватися з колегами, що вже провели термомодернізацію. Цей візит є частиною роуд-шоу презентації програми «Енергодім», в рамках якої Фонд енергоефективності знайомить українські ОСББ з успішними результатами учасників програми.

Нагадаємо, сихівські будівлі «Антонича 26» та «Наш дім 8» були термомодернізовані за програмою «Енергодім» (пакет Б «Комплексний») у рамках проєкту «Енергоефективний район Львова», який реалізується в Україні Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням уряду Німеччини та у співпраці із Львівською міською радою. Львівська міська рада надала додаткову фінансову підтримку цим будівлям.

Як зазначила технічний радник проєкту Марта Стеців, наразі термомодернізацію повністю завершено у 3 будівлях Сихівського району, ще у 3 ведуться роботи із впровадження енергоефективних заходів, 5 знаходяться на стадії фіналізації проєктно-кошторисної документації.

Зокрема, у будівлі «Антонича 26» замінено та утеплено трубопроводи теплопостачання та гарячої води, замінено вікна у місцях загального користування, утеплено зовнішні стіни та цоколь, технічний поверх, а також проведено заміну покрівлі та встановлення балансувальних клапанів.

«Завдяки участі в програмі «Енергодім» Фонду енергоефективності ми утеплили стіни, відремонтували дах та довели до ладу підвальне приміщення разом з усіма комунікаціями. Це ті самі зміни, які роблять будь-яке житло комфортним та безпечним», - розповів голова правління ОСББ Станіслав Заболотний.

У будівлі ОСББ «Наш дім 8» співвласники утеплили зовнішні стіни та трубопроводи теплопостачання й гарячого водопостачання, а також встановили автоматичні балансувальні клапани, що дозволило забезпечити рівномірність подачі тепла для всіх квартир та регулювати його інтенсивність залежно від погодних умов.

Після огляду термомодернізованих будівель Чернівецькі та Закарпатські ОСББ познайомилися з представниками профільних місцевих департаментів та регіональними радниками, які допоможуть їм у супроводженні та впровадженні проєктів з термомодернізації житла.

Учасниками заходів стали представники Фонду енергоефективності, GIZ, Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, Ужгородської та Чернівецької міських рад, Мукачівської ОТГ, місцеві ОСББ Львова, ОСББ-учасники програми «Енергодім» та регіональні радники IFC.

Довідка

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: ефективне державне врядування, енергоефективність і захист клімату, сталий економічний розвиток. Співпраця з Німеччиною також охоплює подолання кризової ситуації на сході країни. При цьому особлива увага приділяється підтримці українських громад, що прийняли внутрішньо переміщених осіб.