З 2010 року мерія Львова активно відновлює заклади дошкільної освіти, приміщення яких вивільнили від орендарів. Одним з таких об’єктів є дитячий садочок №102 на вулиці Медової Печери, 13. Зараз тут завершують ремонтні роботи і вже восени його відкриють для дітей.

«Цей садочок з кінця 90-х років не мав дитячого сміху. Ми поставили собі за мету його відновити, фактично, заново. На сьогодні залишилось не багато, що треба зробити. Так виглядає, що на Покрови тут вже зможуть ходити діти. Загалом близько 170 діток у цьому районі зможуть нормально ходити у садочок.

У 90-х роках цей садочок закрили. Слава Богу, що нікому це приміщення не продали. Звичайно, коли почався ріст народжуваності дітей, то постало питання, що нам треба відродити та відновити усі садочки. Це було б не розумно – будувати тут якийсь новий садочок, якщо можна зробити реновацію старого садочка. Він справді виглядає, як новий, тут все нове, лише цегляна кладка лишилась стара, всі мережі, всі комунікації, все обладнання закупили. 170 діток будуть щасливі. 38 млн грн міського бюджету інвестовано у ці роботи. Це не є багато, якби ми будували з нуля, то було би набагато більше.

Плюс цього року ми десь до Покрови мали б відкрити садочок на вул. Малоголосківській, там 3,5 тис м кв для 350 дітей. Вже на фіналі три садочки – це вул. Клепарівська, Виговського, Дністерська. Це разом буде 15 груп. Загалом якщо усе об`єднати, то до тисячі дитячих місць у садочках ми побачимо найближчим часом.

У садочку на Малоголосківській роботи вже на фінальній стадії. Я туди виїжджав минулого тижня. У вересні мають почати монтувати меблі, думаю, за вересень мали б закінчити. До Покрови там все має бути готове. Це буде комунальний садочок на 350 місць. На вул. Виговського, на Медової Печери, на Клепарівській, Дністерській – це все комунальні садочки. Хоча ми вітаємо, коли відкривають приватні садочки. Батьки повинні мати право вибору.

Якщо говорити про вул. Малоголосківську, то там у проекті ще є дві школи. Школи, які ми зараз проектуємо, мають бути з відкритими 25-метровими басейнами. Збудувати школу швидкими темпами, то треба 2 роки мінімум. Але збудувати одну школу – це десь 300 млн грн. Це треба переплановувати фінансування освіти, бо одна школа – це з усіх шкіл та садочків треба забрати гроші, бо ми щороку на ремонти виділяємо кошти з бюджету міста. Ми маємо 127 шкіл, якщо брати усі приєднані громади», - прокоментував міський голова Львова Андрій Садовий.

Як інформує управління освіти ЛМР, рішенням Львівської міської ради від 04.07.1997 року було ліквідовано ДНЗ № 102 на вул. Медової Печери, 13, та передано приміщення площею 2606,9 кв. м. авторській школі українознавства М. Чумарної в оренду терміном на 10 років. Школа, яка згодом стала гімназією «Тривіта», звільнила це приміщення 01.07.2000 року.

З 2015 року в цьому приміщенні проводять роботи з реконструкції будівлі на вул. Медової Печери, 13, задля відкриття закладу дошкільної освіти №102.

«Ми хочемо, щоб на Покрови цей садочок вже працював. Вдалося повністю облаштувати систему опалення, вентиляцію, облаштовані санвузли, пофарбовані стіни. Залишилось покласти підлогу і завершити благоустрій території. Окрім того, зараз ми займаємось придбанням обладнання для харчоблоку та меблів для групових приміщень.

Тут буде 7 груп. Потреба в цьому садочку є. Вже звертаються батьки, які хочу перевести сюди своїх дітей з інших закладів дошкільної освіти, адже цей заклад буде ближчим до їхнього дому», - зазначила Зоряна Довганик, головна освітянка міста.

Після завершення робіт передбачено відкриття семи груп, зокрема, двох груп раннього віку (2-3 роки), двох дошкільних груп для дітей 3-4 років і трьох дошкільних груп (4-5 років). Садочок буде розрахований на майже 170 дітей.

«Роботи є на завершальній стадії, виконано всі роботи по благоустрою, внутрішні роботи з оздоблення, зроблено пожежозахист, система вентиляції, залишилось лише подати теплоносій, також підключені зовнішні мережі, залишилось підлогу зробити і деякі внутрішні роботи – підключення умивальників та унітазів. Також треба змонтувати меблі, обладнання та ліфтову платформу. Це займе 1,%-2 місяці. Роботи ми розпочали у березні 2020 року. Тендер відбувся 5 років тому, роботи розпочали, але потім відбувались зміни у кошторисах та проектах, а це зайняло час. У 2020 році ми підписали угоду і працюємо.

Тут застосовано дуже багато нових та сучасних матеріалів. Якщо подивитись на фасад, то він зроблений з композиту, багато є конструкцій, які довговічні та якісні, є нова система вентиляції, ліфтова платформа тут буде змонтована. Тут  два поверхи, загальна площа приміщень – більше 2 тис м кв. Тут буде 7 груп, кабінети для медичних працівників, харчоблок, кабінети для обслуговуючого персоналу, підсобні приміщення для кухні», - розповів директор підрядної організації «Проспервінт» Роман Суховолець.

У ремонтно-будівельні роботи впродовж 2015-2021 років з бюджету розвитку Львова інвестовано 38,5 млн грн, а саме:

У 2015 році:

Реконструкція дошкільного навчального закладу (коригування проектно-кошторисної документації) – 111 тис. грн.

У 2016 році:

Реконструкція дошкільного навчального закладу – 1 699 тис. грн

У 2017 році:

Реконструкція дошкільного навчального закладу – 2 598 тис. грн.

У 2018 році:

Реконструкція дошкільного навчального закладу – 3 638 тис. грн.

У 2019 році:

Реконструкція дошкільного навчального закладу – 62 тис. грн

У 2020 році:

Реконструкція дошкільного навчального закладу – 10 474 тис. грн.
Капітальний ремонт із влаштуванням огорожі – 352 тис. грн.
Придбання матеріалів, кухонного приладдя, м’якого інвентарю – 423 тис. грн
Поточний ремонт огорожі, благоустрій –  303 тис. грн.

Передбачено кошти на 2021 рік:

Реконструкція дошкільного навчального закладу – 18000 тис. грн.
Влаштування індивідуального теплового пункту – 510 тис. грн.
Влаштування пожежної насосної – 323 тис. грн.
Капітальний ремонт із влаштуванням огорожі – 14 тис. грн.

Додамо, що електронна реєстрація дітей для зарахування в ЗДО №102 буде відкрита після 20.08.2021 року. Введення у функціонування закладу планується в жовтні 2021 року.

Довідка

Загалом цьогоріч у першій хвилі зарахування до ЗДО Львова зараховано понад 7000 дітей. На 20 серпня (ІІ хвиля зарахування) є 941 місце, із них у групу раннього віку – 178, молодшу – 471, середню – 163, старшу – 129. Батькам зарахованих дітей у ІІ хвилі надійде смс-повідомлення про зарахування 20.08.2021 року. Документи до ЗДО необхідно буде подати до 31 серпня 2021 року.