суд, трамвай, ДТП31 травня Шевченківський районний суд м. Львова виніс рішення щодо водійки трамвая, яка у 2016 році збила пішохода на пішохідному переході. Жінку звільнили від відбування покарання, проте вона солідарно з ЛКП "Львівелектротранс" має компенсувати потерпілому 70 тисяч гривень моральної шкоди. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

ДТП сталася 30 листопада 2016 року, приблизно о 17:00. На нерегульованому пішохідному переході на вулиці Б. Хмельницького, біля будинку №99, трамвай збив пішохода. В результаті дорожньо-транспортної пригоди потерпілий отримав травми у вигляді гострої епідуральної гематоми потиличної ділянки справа, забою головного мозку, перелому потиличної кістки справа, підапоневротичної гематоми потиличної ділянки голови справа, які згідно висновку судово-медичної експертизи № 526/2016 від 14.12.2016 року, відносяться до тяжкого тілесного ушкодження за ознакою небезпеки для життя в момент заподіяння.

Допитана у судовому засіданні обвинувачена водійка трамваю свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, визнала частково. За її словами, того дня, наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу, вона побачила пішохода, який стояв, та зупинилась приблизно за 2-3 метри до вказаного переходу. Однак потерпілий і надалі стояв, тому вона знову почала рух трамваєм, та в цей час потерпілий - пішохід розпочав переходити через пішохідний перехід, в результаті чого відбулась дорожньо-транспортна пригода.

Проте суд знайшов, що вина обвинуваченої у вчиненні інкримінованого їй злочину повністю і об`єктивно стверджується зібраними по справі доказами, зокрема показами потерпілого. За його словами, він пройшовши по переходу приблизно два метри, коли почув сигнал трамваю та відчув удар, від якого втратив свідомість та прийшов до свідомості вже в лікарні. Зазначив, що перш ніж переходити дорогу, він переконався в безпеці, подивився в обидві сторони дороги та бачив трамвай, але на дворі було вже темно.

Також додаткова судова автотехнічна експертиза №895 від 24 лютого 2017 року визначила, що, якщо швидкість пішохода перед пригодою складала 4,2км/год., який по нерегульованому пішохідному переходу в темпі повільного кроку і до моменту наїзду подолав відстань 4,0м., то водій трамвая мала технічну можливість уникнути наїзду на пішохода шляхом своєчасного застосування екстреного гальмування транспортного засобу при швидкості руху 30км/год.

Тому Шевченківський районний суд м. Львова визнав водійку винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, та призначив їй  покарання у виді 3 років позбавлення без позбавлення права керувати транспортними  засобами. Проте звільнив від відбування покарання, якщо вона протягом 1 року не вчинить нового злочину. Окрім того, вона солідарно з ЛКП "Львівелектротранс" має сплатити потерпілому 70 000 гривень відшкодування моральної шкоди, заподіяної злочином. Також вона зобов'язалась компенсувати 40 тисяч гривень матеріальної шкоди, з якої 29 тисяч вже виплатила.


31 мая Шевченковский районный суд. Львова вынес решение в отношении водительницы трамвая, которая в 2016 году сбила пешехода на пешеходном переходе. Женщину освободили от отбывания наказания, однако она солидарно с ЛКП "Львовэлектротранс" должен компенсировать потерпевшему 70000 гривен морального ущерба. Об этом стало известно из Единого государственного реестра судебных решений. 

ДТП произошло 30 ноября 2016 года, примерно в 17:00. На нерегулируемом пешеходном переходе на улице Б. Хмельницкого, возле дома №99, трамвай сбил пешехода. В результате дорожно-транспортного происшествия пострадавший получил травмы в виде острой эпидуральной гематомы затылочной области справа, ушиба головного мозга, перелома затылочной кости справа, подапоневротической гематомы затылочной области головы справа, которые согласно заключению судебно-медицинской экспертизы № 526/2016 от 14.12.2016 года относятся к тяжкому телесному повреждению по признаку опасности для жизни в момент причинения.

Допрошенная в судебном заседании обвиняемая водитель трамвая свою вину в совершении уголовного преступления, предусмотренного ч. 2 ст. 286 УК Украины, признала частично. По ее словам, в тот день, приближаясь к нерегулируемому пешеходному переходу, она увидела пешехода, который стоял, и остановилась примерно за 2-3 метра до указанного перехода. Однако потерпевший и в дальнейшем стоял, поэтому она снова начала движение, и в это время пострадавший - пешеход начал переходить через пешеходный переход, в результате чего произошло дорожно-транспортное происшествие.

Однако суд нашел, что вина обвиняемой в совершении инкриминируемого ей преступления полностью и объективно подтверждается собранными по делу доказательствами, в частности показаниями потерпевшего. По его словам, он, пройдя по переходу примерно два метра, услышав сигнал трамвая и почувствовал удар, от которого потерял сознание и пришел в сознание уже в больнице. Отметил, что прежде чем переходить дорогу, он убедился в безопасности, посмотрел в обе стороны дороги и видел трамвай, но на дворе было уже темно.

Также дополнительная судебная автотехническая экспертиза №895 от 24 февраля 2017 определила, что, если скорость пешехода перед происшествием составляла 4,2км / час., который по нерегулируемому пешеходному переходу в темпе медленного шага и до момента наезда преодолел расстояние 4,0 м., то водитель трамвая имела технической возможности избежать наезда на пешехода путем своевременного применения экстренного торможения транспортного средства при скорости движения 30 км / час.

Поэтому Шевченковский районный суд г. Львова признал водителя виновной в совершении уголовного преступления, предусмотренного ч. 2 ст. 286 УК Украины, и назначил ему наказание в виде 3 лет лишения без лишения права управлять транспортными средствами. Однако освободил от отбывания наказания, если она в течение 1 года не совершит нового преступления. Кроме того, она солидарно с ЛКП "Львовэлектротранс" должна заплатить пострадавшему 70000 гривен возмещения морального вреда, причиненного преступлением. Также она обязалась компенсировать 40 000 гривен материального ущерба, из которого 29 000 уже выплатила.