вилла Свеницкого, ОСББ, судБудинок на вул. Свєнціцького, 16 (вілла Люсія) під загрозою знесення: місто пропрацьовує варіанти для збереження будинку. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Будинок на вул. Свєнціцького, 16 (віллі Люсія) опинився під загрозою зникнення. Місто стурбоване ситуацією, що склалася, та пропрацьовує варіанти для збереження будинку.

"Позицією міста є те, що історична цінність цієї будівлі має бути збережена. Власне, яким чином – на сьогодні існує ряд юридичних документів, тому це питання. Минулого тижня було звернення до Міністерства культури, щоб внести дану будівлю в перелік нововиявлених об’єктів пам’яток. І що найважливіше – сьогодні є важлива спільна праця з власниками цієї будівлі в тому, щоби історичну цінність можна було зберегти. Яким чином – це є вже робота архітекторів, робота істориків в тому, щоби цей процес був відкритим, був прозорим", - наголосив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

"Це вілла, яка була збудована для однієї родини – для радника цісарсько-королівського пана Олпінського. В радянський час цю віллу, на жаль, націоналізували і там зробили 5 помешкань, що не додали віллі краси і комфорту проживання. Тому що її поділили, перепланували і відповідно там мешканцям жилося доволі некомфортно. Цим і скористались  люди, які хотіли викупити цю будівлю, тому мешканці радо продали свої помешкання. А новий власник, який створив там ОСББ, мав на меті побудувати там будинок, тому що там є непогана присадибна ділянка до цього будинку. Хоча ця вілла не внесена в реєстр пам’яток, але це не означає, що вона не має свої цінності. Вона має свою цінність як архітектурну – бо вона є зразком такого двіркового стилю, крім того вона є роботи архітектора Долинського. Це є авторський проект. Крім того, там мешкав якийсь час Станіслав Лемпінський, який був одним з провідних філософів Львова, одним із засновників львівської філософської школи", - розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

За її словами, власник будинку двічі звертався до управління охорони історичного середовища міськради щодо дозволу на знесення вілли та будівництва на цьому місці багатоквартирного житлового будинку. Однак отримав негативну відповідь з вимогою зберегти існуючий будинок. Тому історико-містобудівне обґрунтування власник погодив в обласному управління збереження культурної спадщини та в Міністерстві культури України. А негативний висновок міського управління оскаржив у суді. Галицький районний суд розглянув справу та зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо можливості будівництва багатоповерхового будинку. Наразі управління готує апеляцію.

Нагадаємо, петиція щодо збереження старовинного будинку була опублікована в Єдиній системі місцевих петицій.


Дом на ул. Свенцицкого, 16 (вилла Люсия) под угрозой сноса: город прорабатывает варианты для сохранения дома. Об этом сообщает пресс-служба Львовского городского совета.

Дом на ул. Свенцицкого, 16 (вилле Люсия) оказался под угрозой исчезновения. Город обеспокоен сложившейся ситуацией, и прорабатывает варианты для сохранения дома.

"Позицией города является то, что историческая ценность этого здания должна быть сохранена. Собственно, каким образом - на сегодняшний день существует ряд юридических документов, поэтому этот вопрос. На прошлой неделе было обращение в Министерство культуры, чтобы внести данное здание в перечень вновь выявленных объектов памяти "достопримечательностей". И что самое важное - сегодня важная совместная работа с владельцами этого здания в том, чтобы историческую ценность можно было сохранить. Каким образом - это уже работа архитекторов, работа историков в том, чтобы этот процесс был открытым, был прозрачным", - отметил заместитель городского головы по вопросам развития Андрей Москаленко.

"Это вилла, построенная для одной семи, - для советника императорскому королевского господина Олпинського. В советское время эту виллу, к сожалению, национализировали и там сделали 5 помещений, не добавив вилле красоты и комфорта проживания. Потому что ее поделили, перепланировали и соответственно там жителям жилось довольно некомфортно. Этим и воспользовались люди, которые хотели выкупить это здание, так что жители с удовольствием продали свои дома. А новый владелец, который создал там ОСМД, имел целью построить там дом, потому что там есть неплохой приусадебный участок. Хотя эта вилла не внесена в реестр памятников, но это не значит, что она не имеет свои ценности. Она имеет свою ценность как архитектурную - потому что она является образцом такого дворового стиля, кроме того это работа архитектора Долинского. Это авторский проект. Кроме того, там жил некоторое время Станислав Лемпинський, который был одним из ведущих философов Львова, одним из основателей львовской философской школы", - рассказала Лилия Онищенко, начальник управления охраны исторической среды Львовского городского совета.

По ее словам, владелец дома дважды обращался в управление охраны исторической среды горсовета о разрешении на снос виллы и строительства на этом месте многоквартирного жилого дома. Однако получил отрицательный ответ с требованием сохранить существующий дом. Поэтому историко-градостроительное обоснование владелец согласовал в областном управлении сохранения культурного наследия и в Министерстве культуры Украины. А отрицательное заключение городского управления обжаловал в суде. Галицкий районный суд рассмотрел дело и обязал управление выдать положительное заключение о возможности строительства многоэтажного дома. Сейчас управление готовит апелляцию.

Напомним, петиция по сохранению старинного дома была опубликована в Единой системе местных петиций.