Катерина Гандзюк, следствие, версии4 листопада, через три місяці після нападу, облита кислотою Катерина Гандзюк померла в лікарні. Офіційна причина смерті активістки ще не відома, поліція заявила, що її оголосять після медичної експертизи. Країною прокотилася акція мітингів-реквіємів. Status Quo нагадав факти цієї резонансної справи.

Напад

Напад на Гандзюк зробили вранці 31 липня в Херсоні. Її облили сірчаною кислотою біля під'їзду власного будинку. Як сказала пізніше сама дівчина, на неї вилили літр кислоти. Опіки - більше 30% тіла, уражені були очей, обличчя, голова, спина і рука. Її доставили в Київський опіковий центр, дали державну охорону.

За даними strana.ua, в кінці серпня стан Гандзюк значно погіршився. Їй потрібні були ліки, яких немає в Україні. 

До кінця вересня Катя Гандзюк перенесла 11 операцій. Тоді ж дівчина заявила, що не сумнівається в тому, що всі затримані причетні до замаху на її життя. Також вона записала відео, де сказала, що виглядає погано, але краще, ніж справедливість і правосуддя в Україні.

На Банковій був проведений мітинг "Мовчання вбиває", який був присвячений численним нападам на активістів. На нього відреагував президент Петро Порошенко. Він зазначив, що "поділяє стурбованість".

4 листопада активіст Катя Гандзюк змерла. За попередніми даними, через відриву тромбу.Поліцейські з'ясували, що трапилося, з соціальних мереж.

ea2184426ad512ca05c8ac75760943f1.jpg

"Повідомлення про смерть Катерини Гандзюк до чергової частини від лікарів не надходило. Однак для перевірки інформації, поширюваної в соцмережах, в лікарню виїхала слідчо-оперативна група. Факт смерті підтвердився. Поліцейські проводять необхідні слідчі дії".

Из сообщения Национальной полиции.

Активна позиція

За даними BBC, Катерина Гандзюк брала участь у Помаранчевій революції, Евромайдане в Херсоні, раніше працювала в громадських організаціях, а також Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців в Херсонській області. У 2014 році Гандзюк працювала в передвиборному штабі Володимира Ніколаєнко, який був кандидатом в мери Херсона від партії "Батьківщина". Після перемоги на виборах, в 2015 році Ніколаєнко вийшов з партії. Покинула "Батьківщину" і Катерина Гандзюк.

21572a3926ad77711e64ec85927874e5.png

До нападу активістка працювала в міськраді Херсона в якості виконуючого обов'язки керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради, а також була радником мера міста Володимира Ніколаєнко.

Катерина Гандзюк була відома своєю критикою правоохоронних органів і представників місцевої влади, яка часом набувала досить різкі форми.

Поле нападу, 26 вересня Гандзюк записала відеозвернення:

"У мене було дуже багато конфліктів для того, щоб я могла вибрати якийсь один з них, що став би причиною такої ситуації ... Завдання полягало в тому, щоб відключити мене на кілька місяців".

Катя Гандзюк

Зокрема, у Гандзюк був конфлікт з начальником Управління захисту економіки в Херсонській області Департаменту захисту економіки Нацполіціі Артемом Антощук - вона звинувачувала його в корупції. Антощук подав на Гандзюк в суд про "захист честі і гідності", його позов задовольнили частково.

Як уточнив LIGA.net екс-глава Правого сектора Одеси і громадський активіст Сергій Стерненко, Гандзюк "багато конфліктувала з проросійськими силами" в Херсоні, в тому числі, з Українським вибором Віктора Медведчука, а також представниками Соціалістичної партії. Вона разом з іншими активістами активно виступала проти "проросійських сил" в регіоні, особливо при спробах влаштувати так звану "російську весну" на півдні України в 2014 году.Гандзюк жорстко критикувала силовиків за бездіяльність у боротьбі з проросійськими і сепаратистськими групами в регіоні.

Також вона звинувачувала правоохоронців у зволіканні з розслідуванням нападу на херсонського журналіста Сергія Нікітенко. У 2016 році вона кинула за комір депутату міськради Дмитру Ільченко голову оселедця за його заклик блокувати сторінку Нікітенко в Facebook.

У квітні 2018 року Єкатерина Гандзюк заявила, що майже 200 несправжніх журналістів отримали в обласній поліції дозволу на травматичну і газову зброю в 2014-2018 роках.

Також Гандзюк критикувала голову Херсонської обласної державної адміністрації та звинувачувала його в організації "тітушек" проти противників вирубки лісів в регіоні.

Версії слідства

d5a0f3bcb43a90ec095c75bd340293a6.jpg

Відповідно, версіями слідства були службова діяльність Гандзюк на посаді радника мера Херсона, активна громадянська позиція і побутові конфлікти.

Спочатку поліція кваліфікувала напад як хуліганство, пізніше перекваліфікувала на "замах на вбивство". Тепер це - "завершене вбивство". Справу передано в СБУ. Глава Нацполіціі Сергій Князєв повідомив, що "вся доказова база зібрана", найближчим часом матеріали передадуть до суду, а якщо вина підозрюваних буде доведена - їм загрожує до 15 років або довічне.

Розслідування

Першого підозрюваного - Миколи Новікова - затримали 3 серпня, але поліція визнала його невинним. Пізніше затримали, а потім і заарештували п'ятьох чоловіків з різних регіонів України - всі вони, за інформацією поліції, колишні військові, які воювали в Донбасі. Підозрювані, за даними liga.net, - Володимир Васянович, Микита Грабчук (йому інкримінує безпосередньо виконання), Віктор Горбунов та В'ячеслав Вишневський. Вони визнали свою провину, трьом обрано запобіжний захід у вигляді арешту. Васяновича відправили під домашній арешт, оскільки він був поранений в Донбасі і отримав інвалідність. 

За словами самих підозрюваних, напасти на дівчину погодилися за грошову винагороду. П'ятий чоловік - Сергій Торбін, їх колишній командир і можливий організатор. Співпрацювати зі слідством і визнавати провину відмовився. В СБУ засекретила дані про замовників нападу.

"Я не підозрював, що її здоров'ю буде завдано такої шкоди, так як перед цим Торбін запевняв нас, що потерпілу потрібно було налякати, обливши руку або ногу кислотою".

Васянович в суді

Адвокати просили суд врахувати, що їх підзахисні брали участь в бойових діях і у них є державні нагороди.

Правоохоронці кілька разів змінювали кваліфікацію нападу: спочатку "хуліганство", потім "нанесення тяжких тілесних ушкоджень", а згодом, після підтвердження того, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою - "замах на вбивство з особливою жорстокістю".

Тепер злочин класифікується як "умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення".

19 жовтня перший заступник голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін повідомив, що "слідство розглядає дві основні версії нападу: професійна діяльність Катерини Гандзюк ... і друга версія - активна громадянська позиція, а також її громадська і політична діяльність як активіста".

Офіційна реакція

"Смерть Каті Гандзюк переживаю як особисте горе. Щойно завершив нараду. Слідство Нацполіції , яке ні на день не зупинялося, в якому проведено 367 допитів, 21 експертизу, перевірки на детекторі брехні та інші процесуальні дії, скоро буде завершене. Встановлені виконавці та організатор постануть перед судом. З метою встановлення замовника підозрюваний в організації вбивства у кінці жовтня переведений в ізолятор СБУ Києва. Все, що я обіцяв Каті, коли відвідував її в лікарні - буде виконано. Щирі співчуття рідним і друзям. Світла пам‘ять".

Генпрокурор Юрій Луценко 

За його словами, замовник злочину ще не встановлено.


4 ноября, спустя три месяца после нападения, облитая кислотой Екатерина Гандзюк умерла в больнице. Официальная причина смерти активистки станет известна после медицинской экспертизы. По стране прокатилась акция митингов-реквиемов. Status Quo напомнил факты этого резонансного дела.

Нападение

Нападение на Гандзюк совершили утром 31 июля в Херсоне. Ее облили серной кислотой у подъезда собственного дома. Как сказала позже сама девушка, на нее вылили литр кислоты. Ожоги – более 30% тела, поражены были глаз, лицо, голова, спина и рука. Ее доставили в Киевский ожоговый центр, дали государственную охрану.

По данным strana.ua, в конце августа состояние Гандзюк значительно ухудшилось. Ей нужны были лекарства, которых нет в Украине. 

К концу сентября Катя Гандзюк перенесла 11 операций. Тогда же девушка заявила, что не сомневается в том, что все задержанные причастны к покушению на ее жизнь. Также она записала видео, где сказала, что выглядит плохо, но лучше, чем справедливость и правосудие в Украине.

На Банковой был проведен митинг "Молчание убивает", который был посвящен многочисленным нападениям на активистов. На него отреагировал президент Петр Порошенко. Он отметил, что "разделяет беспокойство".

4 ноября активистка Катя Гандзюк умерла. По предварительным данным, из-за отрыва тромба. Полицейские узнали о случившемся из социальных сетей.

ea2184426ad512ca05c8ac75760943f1.jpg

"Сообщение о смерти Екатерины Гандзюк в дежурную часть от врачей не поступало. Однако для проверки информации, распространяемой в соцсетях, в больницу выехала следственно-оперативная группа. Факт смерти подтвердился. Полицейские проводят необходимые следственные действия".

Из сообщения Национальной полиции.

Активная позиция

По данным BBC, Екатерина Гандзюк принимала участие в Оранжевой революции, Евромайдане в Херсоне, ранее работала в общественных организациях, а также Управлении Верховного комиссара ООН по делам беженцев в Херсонской области. В 2014 году Гандзюк работала в предвыборном штабе Владимира Николаенко, который был кандидатом в мэры Херсона от партии "Батькивщина". После победы на выборах, в 2015 году Николаенко вышел из партии. Покинула "Батькивщину" и Екатерина Гандзюк.

21572a3926ad77711e64ec85927874e5.png

До нападения активистка работала в горсовете Херсона в качестве исполняющей обязанности управляющего делами исполнительного комитета Херсонского городского совета, а также была советником мэра города Владимира Николаенко.

Екатерина Гандзюк была известна своей критикой правоохранительных органов и представителей местной власти, которая порой приобретала довольно резкие формы.

Поле нападения, 26 сентября Гандзюк записала видеообращение:

"У меня было слишком много конфликтов для того, чтобы я могла выбрать какой-то один из них, что стал бы причиной такой ситуации… Задача состояла в том, чтобы отключить меня на несколько месяцев".

Катя Гандзюк

В частности, у Гандзюк был конфликт с начальником Управления защиты экономики в Херсонской области Департамента защиты экономики Нацполиции Артемом Антощуком – она обвиняла его в коррупции. Антощук подал на Гандзюк в суд о "защите чести и достоинства", его иск удовлетворили частично.

Как уточнил LIGA.net экс-глава Правого сектора Одессы и общественный активист Сергей Стерненко, Гандзюк "много конфликтовала с пророссийскими силами" в Херсоне, в том числе, с Украинским выбором Виктора Медведчука, а также представителями Социалистической партии. Она вместе с другими активистами активно выступала против "пророссийских сил" в регионе, особенно при попытках устроить так называемую "русскую весну" на юге Украины в 2014 году.Гандзюк жестко критиковала силовиков за бездействие в борьбе с пророссийскими и сепаратистскими группами в регионе.

Также она обвиняла правоохранителей в промедлении с расследованием нападения на херсонского журналиста Сергея Никитенко. В 2016 году она бросила за шиворот депутату горсовета Дмитрию Ильченко голову сельди за его призыв блокировать страницу Никитенко в Facebook.

В апреле 2018 года Екатерина Гандзюк заявила, что почти 200 ненастоящих журналистов получили в областной полиции разрешения на травматическое и газовое оружие в 2014-2018 годах.

Также Гандзюк критиковала главу Херсонской облгосадминистрации и обвиняла его в организации "титушек" против противников вырубки лесов в регионе.

Версии следствия

d5a0f3bcb43a90ec095c75bd340293a6.jpg

Соответственно, версиями следствия были служебная деятельность Гандзюк на посту советника мэра Херсона, активная гражданская позиция и бытовые конфликты.

Изначально полиция квалифицировала нападение как хулиганство, позже переквалифицировала на "покушение на убийство". Теперь это - "завершенное убийство". Дело передано в СБУ. Глава Нацполиции Сергей Князев сообщил, что "вся доказательная база собрана", в ближайшее время материалы передадут в суд, а если вина подозреваемых будет доказана - им грозит до 15 лет или пожизненное.

Расследование

Первого подозреваемого – Николая Новикова - задержали 3 августа, но полиция признала его невиновным. Позже задержали, а потом и арестовали пятерых мужчин из разных регионов Украины – все они, по информации полиции, бывшие военные, воевавшие в Донбассе. Подозреваемые, по данным liga.net,  - Владимир Васянович, Никита Грабчук (ему инкриминирует непосредственно исполнение), Виктор Горбунов и Вячеслав Вишневский. Они признали свою вину, троим избрана мера пресечения в виде ареста. Васяновича отправили под домашний арест, поскольку он был ранен в Донбассе и получил инвалидность. 

По словам самих подозреваемых, напасть на девушку согласились за денежное вознаграждение. Пятый мужчина - Сергей Торбин, их бывший командир и предположительный организатор. Сотрудничать со следствием и признавать вину отказался. В СБУ засекретили данные о заказчиках нападения.

"Я не подозревал, что ее здоровью будет нанесен такой вред, так как перед этим Торбин уверял нас, что потерпевшую нужно было припугнуть, облив руку или ногу кислотой".

Васянович в суде

Адвокаты просили суд учесть, что их подзащитные участвовали в боевых действиях и у них есть государственные награды.

Правоохранители несколько раз меняли квалификацию нападения: сначала "хулиганство", затем "нанесение тяжких телесных повреждений", а впоследствии, после подтверждения того, что Гандзюк облили концентрированной серной кислотой - "покушение на убийство с особой жестокостью".

Теперь преступление классифицируется как "умышленное убийство, совершенное группой лиц, из корыстных побуждений, с особой жестокостью, по заказу".

19 октября первый заместитель председателя Национальной полиции Украины Вячеслав Аброськин сообщил, что "следствие рассматривает две основные версии нападения: профессиональная деятельность Екатерины Гандзюк ... и вторая версия - активная гражданская позиция, а также ее общественная и политическая деятельность как активиста".

Официальная реакция

"Смерть Кати Гандзюк переживаю как личное горе. Только что закончил совещание. Следствие Нацполиции, которое ни на день не останавливалось, в котором проведено 367 допросов, 21 экспертизу, проверки на детекторе лжи и другие процессуальные действия, скоро будет закончено. Установленные исполнители и организатор предстанут перед судом. С целью установления заказчика подозреваемый в организации убийства в конце октября переведен в изолятор СБУ Киева. Все, что я обещал Кате, когда проведывал ее в больнице, - будет выполнено. Искренние соболезнования родным и друзьям. Светлая память".

Генпрокурор Юрий Луценко 

По его словам, заказчик преступления еще не установлен.