мечь, музей, ВинникиЗ 12 березня у Винниках в Історико-краєзнавчому музеї відкриється виставка "Врятовані скарби України", на якій буде експонуватися унікальний меч епохи вікінгів. Про це повідомив директор К З Львівської обласної ради "Історико-краєзнавчий музей" Ігор Тимець, інформує "Винники плюс". 

Він поінформував, що 5 березня о 12.00 у Національному заповіднику "Софія Київська", в Будинку митрополита, міністр культури України Євген Нищук, представники Міністерства культури України та Національного науково-дослідного реставраційного центру України, за участі першого віце-прем'єр-міністра України Степана Кубіва та мера міста Винники Володимира Квурта, відбудеться урочиста передача меча каролінгського типу Х ст. до Комунального закладу Львівської обласної ради "Історико-краєзнавчий музей".

"Унікальний взірець середньовічного зброярського мистецтва, знайдений на Львівщині, намагалися нелегально вивезти за межі України, однак на естонській митниці порушників було затримано, а меч "епохи вікінгів" передано на реставрацію в Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Художник-реставратор творів з металу вищої категорії Віктор Голуб розкрив інкрустовані сріблом деталі ефесу, декоровані прямими та косими хрестами, скандинавською плетінкою та ланцюгами в техніці черні. Такий декор серед відомих каролінгських мечів до сьогодні не зустрічався. Оздоблення та символіка свідчать про те, що меч міг належати військовій еліті, а характерні втрати срібної інкрустації, деталей декору — що його використовували протягом тривалого часу, можливо, передавали в спадок як реліквію. Тепер ця унікальна річ буде експонуватися в КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" (Львів-Винники), — розповів Ігор Тимець.


С 12 марта в Винниках в Историко-краеведческом музее откроется выставка "Спасенные сокровища Украины", на которой будет экспонироваться уникальный меч эпохи викингов. Об этом сообщил директор К С Львовского областного совета "Историко-краеведческий музей" Игорь Тимец, информирует "Винники плюс". 

Он сообщил, что 5 марта в 12.00 в Национальном заповеднике "София Киевская", в Доме митрополита, министр культуры Украины Евгений Нищук, представители Министерства культуры Украины и Национального научно-исследовательского реставрационного центра Украины, при участии первого вице-премьер-министра Украины Степана Кубива и мэра города Винники Квурта, состоится торжественная передача меча каролингского типа Х в. к Коммунального заведения Львовского областного совета "Историко-краеведческий музей".

"Уникальный образец средневекового оружейного искусства, найденный на Львовщине, пытались нелегально вывезти за пределы Украины, однако на эстонской таможне нарушители были задержаны, а меч "эпохи викингов" передали на реставрацию в Национальный научно-исследовательский реставрационный центр Украины. Художник-реставратор произведений из металла высшей категории Виктор Голуб раскрыл инкрустированные серебром детали эфеса, декорированные прямыми и косыми крестами, скандинавской плетенкой и цепями в технике черни. Такой декор среди известных каролингских мечей до сих пор не встречался. Отделка и символика свидетельствуют о том, что меч мог принадлежать военной элите, а характерные потери серебряной инкрустации, деталей декора - что его использовали в течение длительного времени, возможно, передавали по наследству как реликвию. Теперь эта уникальная вещь будет экспонироваться в КЗ ЛОР "Историко-краеведческий музей" (Львов-Винники), - рассказал Игорь Тимец.