Самбор, памятник, жертвы нацизма и коммунизмаУ Самборі спорудять перший в Україні спільний пам’ятник жертвам нацизму та комунізму. Про це повідомляє "Високий замок". 

У районному центрі Самборі на Львівщині, на старовинному єврейському кладовищі, створять Меморіальний парк "Пам'ятай", який має стати першим в Україні спільним пам’ятником жертвам нацизму та комунізму.

Основна ідея меморіального парку на єврейському кладовищі в Самборі — вшанування пам’яті всіх жертв тоталітарних режимів та погляд у спільне майбутнє. Про ідею, яка виникла десять років тому, розповів її автор громадянин Канади адвокат Марк Фрайман. Він розповів, що в Самборі, на старому єврейському цвинтарі, під час Другої світової війни відбулися масові розстріли мирного населення. Його батькам вдалося вижити.

"На це старовинне єврейське кладовище у квітні 1943 року зігнали 1200 єврейських чоловіків, жінок та дітей і розстріляли. Усіх їх поховали у величезній братній могилі, декого закопали ще живим. У 1944 році тут розстріляли 17 українських борців з нацизмом. Також там знайшли свій останній спочинок у липні 1945 року єврейські жінки та діти, які ховалися на цьому кладовищі. Їх там знайшли і вбили разом з тими українцями, які переховували ці єврейські родини. Крім того, там поховані поляки і роми, яких знищили нацисти", — розповів Марк Фрайман. Канадієць зізнався, що перемовини з місцевою громадою тривають десять років. Зараз, каже, що йому вдалося досягнути порозуміння.

Ці слова підтвердив міський голова Самбора Юрій Гамар, зазначивши, що проект меморіального комплексу зараз на часі".

За задумом авторів, меморіальний парк має функціонувати як освітній та музейний простір, що зробить його ще одним культурним осередком міста та привабить до Самбора туристів. Зараз проект меморіального парку "Пам'ятай" перебуває у стадії обговорень із громадськістю. У Самбірській міській раді відбудуться громадські слухання щодо спорудження меморіалу.


В Самборе построят первый в Украине общий памятник жертвам нацизма и коммунизма. Об этом сообщает "Высокий замок". 

В районном центре Самборе Львовской области, на старинном еврейском кладбище, создадут Мемориальный парк "Помни", который должен стать первым в Украине совместным памятником жертвам нацизма и коммунизма.

Основная идея мемориального парка на еврейском кладбище в Самборе - памяти всех жертв тоталитарных режимов и взгляд в общее будущее. Об идее, которая возникла десять лет назад, рассказал ее автор гражданин Канады адвокат Марк Фрайман. Он рассказал, что в Самборе, на старом еврейском кладбище, во время Второй мировой войны произошли массовые расстрелы мирного населения. Его родителям удалось выжить.

"На это старинное еврейское кладбище в апреле 1943 года согнали 1200 еврейских мужчин, женщин и детей и расстреляли. Всех их похоронили в огромной братской могиле, некоторые закопали еще живым. В 1944 году здесь расстреляли 17 украинских борцов с нацизмом. Также там нашли свой последний отдых в июле 1945 года еврейские женщины и дети, прятались на этом кладбище. Их там нашли и убили вместе с теми украинцами, которые прятали эти еврейские семьи. Кроме того, там похоронены поляки и цыгане, которых уничтожили нацисты", - рассказал Марк Фрайман. Канадец признался, что переговоры с местной общиной продолжаются десять лет. Сейчас, говорит, что ему удалось достичь взаимопонимания.

Эти слова подтвердил мэр Самбора Юрий Гамар, отметив, что проект мемориального комплекса сейчас актуально ".

По замыслу авторов, мемориальный парк должен функционировать как образовательный и музейный пространство, сделает его еще одним культурным центром города и привлечет в Самбор туристов. Сейчас проект мемориального парка "Помни" находится в стадии обсуждения с общественностью. В Самборском городском совете состоятся общественные слушания по сооружению мемориала.