мусор, завод, Андрей СадовыйУ серпні-вересні вже почнуться перші підготовчі роботи на ділянці, де буде побудовано сміттєпереробний завод. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий, інформує прес-служба Львівської міської ради.

У Львові збудують перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами. Львів співпрацює і з ЄБРР, і з європейськими екологічними фундаціями, які також підтримують цей проект. Як наголосив міський голова Львова Андрій Садовий, кошти для проведення робіт є, ділянку відведено, проект готовий. Відтак зараз місто чекає рішення щодо компанії, яка буде будувати, і одразу розпочнуться роботи з будівництва заводу.

"Європейський банк реконструкції та розвитку дав фінальне рішення стосовно п’яти компаній, які зараз між собою будь змагатися стосовно права будувати завод. Кожна з тих компаній збудувала багато заводів в ЄС. Ми очікуємо, що серпень-вересень вже почнуться перші підготовчі роботи на ділянці, і в цьому році ми приступаємо до повноцінного будівництва заводу… Також ми найближчим часом очікуємо рішення від Банку стосовно фіналізації рішення по рекультивації Грибовицького полігону. Там вже дуже багато зроблено, але ця рекультивація, яка буде відбуватися, вона буде унікальна в Україні, тому що таких прикладів ще не було, тому що ми робимо все чітко по стандартах Європейського союзу. До речі, цей завод, який ми почнемо будувати, це буде один з перших таких заводів в Україні. В Польщі є 150 заводів. В Україні поки що немає ні одного. Тому ми перші йдемо цією дорогою. Сьогодні дуже багато мерів приїжджають, вивчають наш досвід. Я думаю, він буде позитивний як для українських міст так і для громади міста Львова. Це буде дуже круто — вперше в Україні збудувати якісний завод", — сказав міський голова Львова.

Нагадаємо, система поводження з відходами, яку прийняли у Львові, передбачатиме сортування сухих та вологих відходів, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. А вже цього року запрацює станція компостування органічних відходів. Для цього місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку та 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 мільйона євро.


В августе-сентябре уже начнутся первые подготовительные работы на участке, где будет построен мусороперерабатывающий завод. Об этом сообщил городской голова Львова Андрей Садовый, передает пресс-служба Львовского городского совета.

Во Львове построят первый в Украине современный мусороперерабатывающий комплекс с европейской технологией механической и биологической переработки отходов, будет рекультивирован старый полигон и внедрена новая система обращения с отходами. Львов сотрудничает и с ЕБРР, и с европейскими экологическими фондами, которые также поддерживают этот проект. Как отметил городской голова Львова Андрей Садовый, средства для проведения работ есть, участок отведен, проект готов. Поэтому сейчас город ждет решения по компании, которая будет строить, и сразу начнутся работы по строительству завода.

"Европейский банк реконструкции и развития дал окончательное решение в отношении пяти компаний, которые сейчас между собой соревнуются относительно права строить завод. Каждая из тех компаний построила много заводов в ЕС. Мы ожидаем, что в августе-сентябре уже начнутся первые подготовительные работы на участке и в этом году мы приступаем к полноценному строительства завода... Также мы в ближайшее время ожидаем решения от Банка относительно финализации решения по рекультивации Грибовичского полигона. Там уже очень много сделано, но рекультивация, которая будет происходить, будет уникальной в Украине, потому что таких примеров еще не было, потому что мы делаем все четко по стандартам Европейского союза. Кстати, этот завод, который мы начнем строить, это будет один из первых таких заводов в Украине. В Польше есть 150 заводов. В Украине пока нет ни одного. Поэтому мы первые идем по этому пути. Сегодня очень многие мэры приезжают, изучают наш опыт. Я думаю, он будет положительный как для украинских городов, так и для общины города Львова. Это будет очень круто - впервые в Украине построить качественный завод", - сказал мэр Львова.

Напомним, система обращения с отходами, принятая во Львове, предусматривать сортировки сухих и влажных отходов, вторичного сырья и обустройство отдельных площадок для сбора электроники, крупногабаритного и строительного мусора. А уже в этом году заработает станция компостирования органических отходов. Для этого город получил 25 млн евро кредита от Европейского банка реконструкции и развития и 10 млн евро гранта - безвозвратной финансовой помощи от экологических фондов. Вклад города - 6,75 миллиона евро.