Йдеться про автомобільну дорогу Т-14-18 Нижанковичі – Самбір – Дрогобич – Стрий. Проєкт реалізували за кошти польського кредиту.

Ця дорога веде до новозбудованого контрольного пункту пропуску Нижанковичі – Мальховіце. До ремонту проїзд тут забезпечували, ліквідовуючи аварійну ямковість в межах експлуатаційного утримання.

«Востаннє автошлях Нижанковичі – Самбір – Дрогобич – Стрий ремонтували у 1970-х роках. Тепер у межах робіт розширили земляне полотно проїзної частини, влаштували нове дорожнє покриття, забезпечили водовідведення та замінили залізобетонні труби, відремонтували і перебудували 12 штучних споруд. Також – влаштували дощову каналізацію, тротуари й зовнішнє освітлення, встановили засоби для заспокоєння руху, розмітку, бар’єрне огородження та дорожні знаки», – повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Попри воєнні дії, торік на цьому об’єкті вдалося провести основний комплекс робіт. Зокрема, тут забезпечили проїзд транспорту на ділянці Нижанковичі – Самбір відновленим автошляхом та провели ремонтно-будівельні роботи на мостах. Тепер нова безпечна дорога сполучає десятки населених пунктів.

«Відновлення автошляху здійснювалося в межах міжнародного проєкту, так званого, «польського кредиту». Багато років стан ділянки дороги Нижанковичі - Самбір був незадовільний. Чимала ямковість суттєво впливала на безпеку, комфорт та швидкість руху. Тепер, завдяки чималим спільним зусиллям працівників дорожньої галузі, ми маємо вже повністю відремонтований автошлях, їхати яким набагато комфортніше і безпечніше», – зазначив керівник Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області Олег Береза.

Загалом на об’єкті, завдовжки понад 46 км, провели такі роботи:

  • розширили земляне полотно проїзної частини;
  • влаштували нове дорожнє покриття з попереднім укріпленням основи;
  • забезпечили водовідведення та замінили існуючі залізобетонні труби;
  • капітально відремонтували та перебудували 12 штучних споруд;
  • в межах населених пунктів влаштували дощову каналізацію, тротуари та зовнішнє освітлення;
  • на під’їздах до населених пунктів встановили засоби для заспокоєння руху;
  • влаштували розмітку, бар’єрне огородження та дорожні знаки.

Ремонт дороги Т-14-18 – частина міжнародного проєкту «Розбудова прикордонної дорожньої інфраструктури на підходах до пунктів пропуску на українсько-польському кордоні», який реалізується за кошт польської сторони.

«Дякую нашим польським колегам за допомогу. Нова дорога дасть поштовх розвитку інфраструктури та прискорення бізнес-процесів. Завдяки договору між урядами України та Польщі нам вдалося уже реалізовувати такі проєкти як: Смільниця – Хирів та Яворів – Грушів. Зараз активно ведуться роботи на дорозі Рава-Руська – Червоноград. Ми сьогодні мали змогу перебувати на символічному місці, з якого видно два мости: який був збудований давніше і той, який побудували у межах проєкту. Перший міст потребує капітального ремонту, а зараз ми маємо сучасну дорогу, з хорошою розміткою та якісним дорожнім покриттям», – додав заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

Нагадаємо, що в межах цього проєкту Служба відновлення модернізує прикордонні дороги Львівщини:

  • Т-14-04 Червоноград – Рава-Руська
  • Т-14-18 Нижанковичі – Самбір – Дрогобич – Стрий (відремонтована)
  • Т-14-01 КПП «Смільниця» – Старий Самбір (відремонтована)
  • Т-14-20 Яворів – Грушів (відремонтована).

Розвиток прикордонної інфраструктури з Польщею має стратегічне значення для України, особливо після початку повномасштабного вторгнення. Сьогодні пункти пропуску з Польщею обслуговують 53% національних вантажоперевезень. «Розмороження» у 2022 році будівництва ПП «Нижанковичі – Мальховіце» та ремонт дороги до нього у комплексі збільшують пропускну здатність українсько-польського кордону, а відповідно товарообіг між державами.

Загальна ціна договору становить понад 33 млн євро. Роботи на об'єкті виконала підрядна організація DROG-BUD.