У тилових територіях, до яких належить Львівщина, поступово спостерігається налагодження економічної та виробничої діяльності, а отже помітне зростання видатків місцевих бюджетів – інформують у департаменті фінансів Львівської ОВА.

Так, у департаменті відзначають зростання видатків з місцевих бюджетів області вже за 5 місяців, які виконані на 37,4 % більше порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Водночас, видатки обласного бюджету перевищили 53 % росту. Також забезпечено своєчасну виплату заробітної плати у бюджетній сфері та інших соціальних виплат.

Значний ріст видатків обласного бюджету за функціональною ознакою спостерігається у сфері охорони здоров’я (на 53,5 %) і соціального захисту та соціального забезпечення населення (45,7 %).

За економічною ознакою спостерігається значне зростання видатків капітального характеру, пов’язаних з будівництвом та ремонтом доріг, укриттів, електромереж, придбанням комунальної техніки, загалом у 4,3 рази. У зв’язку з переведенням дошкільних навчальних закладів з режиму роботи «чергових груп» до повноцінного робочого дня та школярів на очний формат навчання, спостерігається ріст видатків на придбання продуктів харчування у 3 рази, на придбання предметів, матеріалів, обладнання, інвентаря та оплату послуг – у 2,4 рази порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Видатки на медикаменти зросли на 67,6 %, оплату праці – 4,7 %. Одночасно спостерігається зменшення видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – на 8 %, що також зумовлено нищівними ударами ворога та руйнуванням обʼєктів енергетичної інфраструктури.

У розрізі місцевих бюджетів також спостерігаються різні тенденції. Деяким органам місцевого самоврядування Львівщини вдалось від 30 до 45 % наявного ресурсу скерувати на розвиток інфраструктури громади. Зокрема, з бюджету Львівської громади на цю мету виділено 1 млрд 355 млн грн, Новояворівської – 212 млн грн, Яворівської - 166 млн грн, Дрогобицької – 113 млн грн, Солонківської – 46,9 млн грн, Східницької – 22,4 млн гривень. З обласного бюджету на видатки розвитку направлено 680 млн гривень. Вказані видатки скеровувались на будівництво та ремонт доріг комунальної власності,  очисних споруд, придбання дороговартісного медичного обладнання, капітальні ремонти установ соціально-культурної сфери та насамперед на видатки, пов’язані з посиленням обороноздатності країни. 

«Аналізуючи наведену динаміку видатків територіальних громад, можна зробити висновок про ефективність проведених реформ і результативність на місцевому рівні. Перебравши на себе повноваження районного рівня, територіальні громади показали, що здатні управляти отриманими фінансовими ресурсами навіть в умовах економічних викликів», - підсумував директор департаменту фінансів Львівської ОВА Олег Демків.