Сьогодні, 16 листопада, начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся  з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопесом-Арандою Хагу.

Очільник області подякував Іспанії, в особі Надзвичайного і Повноважного Посла, за підтримку, яку та надає Україні. Під час зустрічі сторони проговорили напрями розширення культурної співпраці. 

«Надзвичайно приємно знову вітати вас на Львівщині, особливо у такий складний для нашої країни час. Дякуємо за всю допомогу та підтримку, яку ви надаєте: за військову, гуманітарну, теплоту, з якою приймаєте наших людей, за те що бачите нас частиною Євросоюзу на всіх майданчиках», — зазначив Максим Козицький. 

«Мій візит — це символ підтримки, яку Іспанія надає Україні. Йдеться про мілітарну, економічну, гуманітарну допомогу, прихисток біженців. Але особливий акцент сьогодні я хочу зробити на культурному аспекті. В межах співпраці ми хочемо підсилити наші культурні зв'язки. Вони дещо пригальмувальмувалися у ковідні часи, та зараз хочемо це відновити.  Кіномистецтво, театральне мистецтво, література: прагнемо, щоб співпраця у цих напрямах відбувалася регулярно», — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу.

Він зазначив, що в межах візиту на Львівщину оглянув роботи зі створення Львівського культурного хабу. Його створюють в межах проєкту ЮНЕСКО. На думку Рікардо Лопес-Аранда Хагу, цей культурний осередок матиме вплив не лише на місто та область, а й на всю країну. 

До слова, хаб буде спрямований на розвиток української культури, проте іспанська сторона фінансово сприятиме і розвитку іспанських культурних зв'язків. 

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні розповів про декілька культурних проєктів, які вже реалізували у Київській області. Зокрема це вистава у співпраці з іспанськими драматургами та українськими студентами, а також іспанського диригента з українськими музикантами. 

«Ми готові такі ж, або подібні проєкти реалізувати на Львівщині. Це дозволить поєднати елементи двох культур. Окрім цього, для нас цікаво не лише запрошувати іспанців їхати в Україну для обміну досвідом, а й сприяти українцям відвідувати Іспанію та розповідати про свою державу, її культурні надбання, демонструвати їх. Маємо використовувати культуру, яка має налаштовувати мости між нашими народами, і в такий спосіб показувати нашу солідарність», —зазначив Рікардо Лопес-Аранда Хагу.

Нагадаємо, візит пана Посла на Львівщину відбувається в межах Фестивалю іспанського кіно.

Тиждень іспанського кіно у Львові розпочався напередодні, 15 листопада, в Палаці культури імені Гната Хоткевича. Цьогорічний захід відбувається в межах культурної програми головування Іспанії у Раді ЄС. Під час кінопоказів покажуть нові іспанські фільми, які отримали нагороди та визнання в Іспанії та у світі.

Програма Тижня іспанського кіно у Львові:

Четвер, 16 листопада, 18:00: Фільм «Чемпіони» (CAMPEONES).

П’ятниця, 17 листопада, 18:00: Фільм «Стіни говорять» (Las Paredes Hablan).

Субота, 18 листопада, 18:00: Фільм «Найкращий бос».

Неділя 19 листопада, о 18:00: «Душа команди».

Захід організували у співпраці з кінокомпанією «Артхаус Трафік» та Львівською Кінокомісією.