У Львові фахівці відреставрували історичні дерев’яні двері у будинку на вул. І. Франка, 144. Роботи, які виконували у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, тривали близько 2 місяців. Це вже 13-та брама, яку цьогоріч відновили у місті.

Як зазначили у ЛКП «Бюро спадщини», так звані двері-віяло можуть відчинятися як всередину, так і назовні. Через цю особливість вони часто сильно нищаться. Тут, зокрема, було багато втрачених декоративних елементів. До прикладу, внизу дверей збереглася лише одна з шести автентичних тафель. Фахівці виготовили відповідні копії та встановили їх на місце.

«В процесі робіт двері розчистили від пізніших нашарувань темно-коричневої фарби та повернули їм автентичне покриття із проявленням природної текстури дерева. Ми замінили завіси, виготовили нові клямки та встановили фацетоване засклення», – розповів реставратор Ігор Вардзаль.

«Вартість реставраційних робіт склала 49 998 грн. З цієї суми 34 999 грн оплатив німецький фонд Ебергарда Шьока, а іншу частину – мешканці», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.