У проєкті взяли участь команди з навчальних закладів Львівської області: сіл Зашків, Гряда, Бірки, Бориня, Красне, міст Львів, Рава-Руська, Червоноград – загалом з п’яти районів області.

Приблизно 250 учасників взяли участь у квест–проєкті «Наші герої». Його організували, щоб сприяти формуванню в молоді усвідомленої патріотичної позиції, що грунтується на дослідженні історії власної малої батьківщини, новаторському підході до викладання предмету «Захист України». 

У квест-проєкті «Наші Герої» взяли участь команди з навчальних закладів Львівської області сіл Зашків, Гряда, Бірки, Бориня, Красне, міст Львів, Рава-Руська,  Червоноград – загалом з п’яти районів області. 

Молодь знайомилась з визначними постатями та історією свого краю у форматі гри. Практична частина проєкту почалась після визначення команд – учасників, які подали найкращі конкурсні оповідання про героїв УПА та сучасного періоду національно-визвольної війни  України з країною-окупантом рф.

«Гра була поділена на етапи «Трофейна карта» і «Блокпост». Групи учасників ділились на дві команди, які в процесі гри «воювали» між собою. Першим завданням команд було переправитися на другий бік водойми використовуючи  надувний катамаран, виконувати команди з веслування, поворотів та розворотів катамарана. Інструктаж, рятувальні жилети, тренінг з веслування дозволили всім командам успішно подолати цей етап», – розповіли організатори проєкту.

Опісля координатор гри в однострої вояка УПА зачитував кожній команді легенду гри у формі реконструйованих наказів по куреню УПА «Холодноярівці», в яких завданням кожного підвідділу було знайти провокативну групу МГБ СРСР,  яка видає себе за підрозділ УПА. 

Кожна команда отримувала топографічні карти, де був позначений сховок - «поштова скринька» з запискою, яку треба було розшифрувати за допомогою кодового слова, щоб отримати наступне завдання.

Завданням першої групи було блокування визначеної території, щоб не допустити проходу на свою територію зв’язкових противника, які мали знайти сховок –офіцерський планшет, рацію та передати кодове слово азбукою Морзе з допомогою ключа Морзе.

Завданням другої команди було нав’язати противнику бій та відрядити трьох зв’язкових, які використовуючи топографічну карту, мали знайти сховок з рацією на терені блокованим противником і передати його в ефір використовуючи азбуку Морзе. Після виходу в ефір і передачі азбукою Морзе кодового слова групі зараховувалась перемога.

«Далі починався найбільш емоційний і динамічний етап гри – лазертаг - бої. Кожній групі потрібно було розробити свою тактику бою, розставити своїх бійців, домовитись про комунікацію в процесі бою. Такі завдання спонукали учасників до командної роботи і творчого підходу до проведення боїв», — поділились організатори.

Після етапу «Трофейна карта» розпочався наступний етап – «Блокпост».

«Першим завданням було визначити координати цілі, яку організатори визначили на місцевості. Після інструктажів і отримання топографічних карт та лінійок  учасники на час розраховували координати цілі. Організовував цей етап ветеран нинішньої війни, який недавно повернувся з фронту. Він демонстрував як можна визначити відстані з допомогою сучасних засобів - лазерного далекоміра та квадрокоптера», — розповіли організатори.  


Службовець ЗСУ Михайло має серйозний бойовий досвід розвідника та практику бойового використання сучасного обладнання, легко знаходив спільну мову з молодими людьми, тому неабияк зацікавив учасників заходу до спілкування.

Наступним етапом було мінування і розмінування. Перша група, отримавши карту, виходила на визначений рубіж, де після інструктажу встановлювала і маскувала навчальні протипіхотні міни та імітацію міни – розтяжки. Інша група мала знайти ділянку замінування позначену на карті, щупами сапера знайти міни, позначити їх червоними прапорцями, а імітацію міни – розтяжки знешкодити закидаючи «кішку».  З останнім впорались всі команди. 

Опісля цього етапу провели лазертаг бій. Кожна група мала захопити опорний пункт противника з використанням лазерних тагерів. За годину гри проводилось 2-3 раунди, так як одна з команд учасників або «знищувала» команду противника або захоплювала опорний пункт.

​Після завершення гри провели  нагородження, команди співали патріотичні пісні.

Етапи гри відбувались у різних локаціях, зокрема,  у  Львівському ліцеї з посиленою військовою і фізичною підготовкою імені Героїв Крут, на тактичному полі ліцею. Тут доктор технічних наук, викладач Національного університету «Львівська політехніка» Роман Зінько розповів ліцеїстам про особливості використання робота - розвідника, робота вогневої підтримки і робота – евакуатора, що розробляє Лабораторія мобільної робототехніки університету.  Продовжилась теренова гра на горі Берекавиця в с. Зашків, де ліцеїсти мали польові табори.  

Квест-проєкт «Наші Герої» організувала та  провела Львівська обласна організація Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса за підтримки Управління молоді та спорту Львівської ОВА у межах обласної програми «Молодь Львівщини».